Usvojen budžet Srbije, odbijen amandman Bačevca

Usvojen budžet Srbije, odbijen amandman Bačevca

Poslanici Skupštine Srbije danas su usvojili republički budžet za 2023. godinu, kojim su, kako je navedeno u zakonu, predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, dok su predviđeni rashodi 2.107,4 milijardi dinara.

Za usvajanje budžeta glasalo je 156 poslanika od 223 prisutna, protiv je bilo 58, a nije glasalo 9 poslanika.

Amandman člana poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamera Bačevca kojim je traženo da se nenamenski transferi Novom Pazaru povećaju za 200 miliona dinara, nije usvojen.

Tako će Novi Pazar u sledećoj godini na ime nenamenskih transfera iz republičkog budžeta dobiti nešto više od 559 miliona dinara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da budžet prati prioritete programa Vlade Srbije od 2022. do 2024. godine, među kojima je glavni cilj da se održi fiskalna stabilnost, sa fiskalnim deficitom od 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Budžet je opet nikad veći, nikad veći za kapitalne investicije, nikad veća ulaganja u zaštitu životne sredine, u energetiku, prosvetu, nauku, inovacije, kulturu i sve ostale segmente društvenog i ekonomskog života. I dalje držimo da deficit pada, kao i javni dug ispod 60 odsto BDP-a”, rekla je Brnabić.

Ona je tada istakla da će se Vlada i dalje boriti za kontinuirano povećanje plata i penzija i podsetila da će se one od 1. januara u javnom sektoru povećati 12,5 odsto, za vojna lica 25 odsto, a penzije će biti veće 12,1 odsto.

Dodala je da će minimalna cena rada biti veća 14,3 odsto, kao i minimalna zarada koja će od 1. januara 2023. iznositi 40.022 dinara.

Poslanici opozicije kritikovali su predlog budžeta kao netransparentan i koruptivan, a najviše primedbi imali su na izdvajanja sredstava za izgradnju nacionalnog stadiona.

CATEGORIES
Share This