Urednica Free media dobitnica nagrade “Amir Dautović”

Urednica Free media dobitnica nagrade “Amir Dautović”

Urednica i novinarka portala Free media iz Novog Pazara Amela Bajrović ovogodišnja je dobitnica nagrade „Amir Dautović“ koju dodeljuje Kulturni centar u ovom gradu.

Iz ove ustanove je navedeno obrazloženje žirija da je ona novinarka na svakom mestu i u svako vreme, te da objektivno, profesionalno i pravovremeno praktikuje novinarstvo od prvog dana bavljenja ovim poslom.

“Iako njene priče najviše govore o običnim ljudima, zahvaljujući njenim izveštajima u prethodnih 26 godina mnogi problemi u Novom Pazaru su dobili pozitivan epilog. Ne preza da kritikuje i ukazuje na anomalije društva, ali isto tako i da hvali i ističe pozitivne primere, čime dokazuje stav da su novinari najbolji korektori svake vlasti i glas građana”, navodi se u saopštenju.

Bajrović se već 26 godina aktivno bavi novinarstvom, a prve korake napravila je 1998. godine u tadašnjoj televiziji Ekran.

Od 2001. godine bila je dopisnica radija B92 iz Novog Pazara, a dve godine kasnije postaje i urednica informativnog programa tada tek osnovanog radija Sto plus.

Tu je ostala punih 19 godina, nakon čega je osnovala portal Free media.

Pored ovih, radila je i u Radio-televiziji Novi Pazar (RTVNP), te bila dopisnica Blica, BIRN-a, ANEM-a i radija BBC na srpskom jeziku.

Članica je Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), a pored svakodnevnog izveštavanja o dnevno-političkim temama autorka je i realizatorka brojnih projekata, a koji su se odnosili na kulturu suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije.

Nagrada “Amir Dautović“ osnovana je 2017. godine, a Kulturni centar je dodeljuje za afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz nauku, umetnost, prosvetu, novinarstvo i ostale javne sadržaje), pod ovim se podrazumijeva i materijalna i nematerijalna kultura.

Nagrada se dodeljuje i za predstavljanje Grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno delovanje na polju obrazovanja, kulture i novinarstva u minuloj godini.

Svečana dodela nagrade biće održana 8. februara.

CATEGORIES
Share This