Upis brucoša na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počeo danas, 24. juna

Upis brucoša na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počeo danas, 24. juna

Upis brucoša na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počinje danas, 24. juna, i trajaće i sutra, 25. juna. Ove godine, univerzitet će upisati ukupno 605 studenata u prvu godinu, od čega će 435 studenata biti na budžetu, dok će 170 biti samofinansirajućih.

Državni univerzitet u Novom Pazaru započeo je proces prijavljivanja za upis studenata u novu školsku godinu. Prema kvotama koje je usvojila Vlada Srbije, ove godine će u prvu godinu biti upisano ukupno 605 studenata, od čega će 435 studenata biti na budžetu, dok će 170 biti samofinansirajućih.

Univerzitet je raspisao konkurs za akreditovane studijske programe, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije. U junskom upisnom roku, na različitim departmanima univerziteta, otvoreno je nekoliko studijskih programa sa određenim brojem mesta.

Na Departmanu za filozofske nauke, na primer, na studijskom programu Vaspitač u predškolskim ustanovama ima 60 mesta. Takođe, akreditacija studijskog programa Psihologija je u završnoj fazi, te će konkurs za upis 40 brucoša biti raspisan nakon završetka ovog procesa.

Departman za filološke nauke planira upis 40 studenata na studijskom programu Engleski jezik i književnost, dok Departman za prirodno-matematičke nauke predviđa upis 100 brucoša na studijskim programima koji obuhvataju matematiku, hemiju i biologiju.

Na osnovnim akademskim i integrisanim studijama, Departman za biomedicinske nauke će upisati 120 studenata na studijskim programima kao što su Farmacija, Rehabilitacija, Sport i fizičko vaspitanje. Osim toga, unutar ovog departmana, planiran je upis 60 studenata na studijskom programu osnovnih strukovnih studija Zdravstvena nega. Departman za tehničko-tehnološke nauke nudi ukupno 185 mesta na studijskim programima kao što su Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo.

Zahvaljujući broju budžetskih mesta, preko 70% brucoša će se školovati o trošku države. Školarine za samofinansirajuće studente ostaju iste kao prošle godine i mogu se plaćati u više rata. Na departmanima za filozofske, filološke i matematičke nauke školarina iznosiće 60.000 dinara, dok će na tehničko-tehnološkim i biomedicinskim naukama iznositi 70.000 dinara. Studijski program Farmacija ima školarinu od 120.000 dinara za samofinansirajuće studente, pri čemu su ove školarine među najnižim u Republici Srbiji, kako kažu, iz DUNP-a.

Prijavljivanje za upis na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru otvoreno je 24. i 25. juna, dok će prijemni ispiti biti održani 29. i 30. juna. Studijski programi kao što su Pravo, Ekonomija i Srpska književnost i jezik ponovo će ući u proces akreditacije.

Sa DUNP-a kažu da završetak akreditacije navedenih studijskih programa zavisi od angažovanja nastavnika na pripremi dokumentacije za akreditaciju.

CATEGORIES
Share This