Ugljanin pozvao sve bošnjačke stranke da se jasno izjasne povodom rezolucije genocida o Srebrenici

Ugljanin pozvao sve bošnjačke stranke da se jasno izjasne povodom rezolucije genocida o Srebrenici

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin, naglasio je važnost nedavnog zasedanja Generalne skupštine UN-a, gde je usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici, kao događaja od milenijumakog značaja za bošnjački narod. Pozvao je sve bošnjačke stranke i građanske grupe da jasno izraze svoj stav u vezi sa ovom rezolucijom.

Ugljanin ističe da ovaj događaj predstavlja jedan od najvažnijih momenata u istoriji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, naglašavajući da su skoro sve zemlje izrazile poštovanje prema žrtvama genocida čak i one koje su bile suzdržane i koje su glasale protiv, osim Srbije.

“Čak i onih 19 država koje su glasale protiv rezolucije nisu rekle da nije bio genocid. Čak i zemlje koje su bile uzdržane ne poriču i podržavaju da se u Srebrenici desio genocid, osim Srbije”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je uputio poziv svim bošnjačkim strankama i grupama građana da jasno iskažu svoj stav o ovoj rezoluciji i da jasno stanu na stranu mira, radi bolje saradnje i budućnosti.

“Sve stranke i grupe građana koje se predstavljaju da štite prava Bošnjaka ili koje su registrovane kao bošnjačke da se jasno izjasne i opredele jesu li za mir u Bosni, jesu li za očuvanje Bosne i bošnjačkog naroda. Da li će se svrstati na tu stranu ili će se svrstati na stranu koju negiraju Bosnu, negiraju Bošnjake, negeraju genocid”, dodao je Ugljanin.

Ugljanin ispred Stranka demokratske akcije Sandžaka naglasio je da je prihvatanje rezolucije o genocidu u Srebrenici vodi ka oslobađanju od krivice za zločine i stvaranje bolje budućnosti za saradnju i razumevanje između Bošnjaka i Srba.

 

CATEGORIES
Share This