Ugljanin ostaje predsednik SDA Sandžaka

Ugljanin ostaje predsednik SDA Sandžaka

Sulejman Ugljanin jednoglasno je izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije Sandžaka na osmoj izbornoj skupštini ove stranke. On je bio i jedni kandidat za ovu funkciju, a tokom izbora za predsjednika nije bilo onih koji su glasali protiv. Osim predsjednika izabrani su i članovi glavnog odbora stranke, kao i članovi organa stranke. Jedna trećina glavnog odbora izabrana je na prijedlog predsjednika stranke, dok je ostale izabrala skupština.

Svečanom dijelu ovog događaja prisustvovali su gosti, predsjednik Bošnjačkog vijeća, Crne Gore, Mirsad Džudžević, ispred stranke Zajedno za Šumadiju bio je Zlatko Milić, predsjednik Stranke demokratske akcije Makedonije, Avdija Pepić, ali i predsjedenik Sandžačke demokratske partije, Nihad Hasanović, koji je tokom obraćanja rekao da ono što su SDP i SDA dogovorile prije godinu dana nisu kratkoročni ciljevi, već jedna vizija razvoja Sandžaka i poboljšanja kvaliteta života svih njegovih građana.

“Sandžačka demokratska partija i Stranka Demokratske Akcije Sandžaka su pre godinu dana potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu kojom smo se obavezali na saradnju i rad na unapređenju položaja Bošnjaka, kako politički kroz institucije Republike, tako i ekonomski kroz razvoj infrastrukture i stvaranja potencijala.
Ono što smo se pre godinu dana dogovorili nisu kratkoročni ciljevi. To je jedna vizija razvoja Sandžaka i poboljšanje kvaliteta života svih naših građana. To je prije svega vizija koju su naši lideri, gospodin Ugljanin i gospodin Ljajić prenijeli na nas i ostavili nam emanet da je sprovedemo u delo.
Naravno, bilo je puno ljudi sa obe strane koji su sa skepsom gledali na Deklaraciju. Nadam se da smo ih uverili da je naša saradnja iskrena i da je to ono što je potrebno našem narodu da bi smo krenuli naprijed. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo zajedničkim nastupom već napravili bitne pomake u ostvarivanju ciljeva zacrtanih Deklaracijom.
U pripremi su projekti povezivanja Novog Pazara, Sjenice i Tutina novim i modernim saobraćajnicama, kao i autoputa koji će prolaziti preko Pešterske visoravni. Naravno, duboko smo zahvalni i našim prijateljima iz Republike Turske, predsedniku Erdoanu i njegovim saradnicima. Spremnost Republike Turske da ulaže u Sandžak je upravo posledica političke stabilnosti koju je donela naša saradnja, kao i jasno definisani ciljevi oko kojih smo se usaglasili“, rekao je Hasanović.

Novoizabranom rukovodstvu čestitao je i predsjednik SDA Makedonije, Avdija Pepić: “ Protekli period je pokazao da je SDA Sandžaka ključni faktor za Bošnjake u Republici Srbiji i Sandžaku, duboko vjerujem da će tako biti i u budućnosti “ rekao je Pepić.

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin, govorio je o odnosu države prema Bošnjacima i o neriješenom pitanju statusa Sandžaka.

“ Sandžak je i zvanično teritorija čiji status nije riješen. Niti Srbija ima tapiju nad Sandžakom niti Crna Gora, i mi hoćemo da Sandžak legalizujemo, hoćemo da ga legalizujemo, hoćemo da one institucije iz Srbije koje djeluju na teritoriji Sandžaka i one iz Crne Gore snose odgovornost za svoje ponašanje. Hoćemo da uspostavimo saradnju, mi nećemo da odenesemo ovo na drugi kontinent. Hoćemo da se legalizuju odnosi na ovom prostoru”, rekao je Ugljanin.

Na adresu stranke SDA stigla su brojna pisma podrške i čestitke izabranim predstavnicima SDA od strane osoba koje koje nisu mogle da dođu. Između ostalih izabrano rukovodstvo stranke pozdavio je predsjednik SDA Bone i Hercegovine, Bakir Izetbegović, predsjednik LDP, Čedomir Jovanović, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak.

CATEGORIES
Share This