U vrtlogu korupcije- Sjeničaci između korupcije i idealnog zdravstva (AUDIO)

Informacije o korupciji u zdravstvu Sjenice teme su o kojima se najčešće govori u nezvaničnim krugovima, dok su oni koji na ovaj problem javno ukazuju u manjini, jer se plaše neprijatnosti.

Priče Sjeničaka koji su govorili za portal Free media, uz uverenje da njihov identitet neće biti otkriven, prilično su različite i variraju od onih koji tvrde da je zdravstveni sistem za ponos, do onih koji osim teških optužbi, čak sa i sa dozom humara, smatraju da bez „debelog džepa nemate računa ni da se razbolite“.

Audio deskripcija teksta U vrtlogu korupcije- Sjeničaci između korupcije i idealnog zdravstva

M.S. (puno ime i prezime poznato redakciji) smatra da zdravstvo veoma dobro funkcioniše i da za ćerku godinama obezbeđuje veoma skupa pomagala, za koje joj nijedan lekar nikada nije tražio novac.

„Kada je ustanovljeno da moja ćerka ima oštećen sluh dobili smo neophodne aparate koji su kasnije, u nekoliko navrata, menjani veoma savremenim uređajima, koji su izuzetno skupi. Nikada nikoga nismo podmitili, osim što sam jednom doktorki odnela prigodan poklon zanemarljive finansijske vrednosti“, objašnjava M.S.

Ona kaže da bi pacijenti trebali više da se interesuju za svoja prava i da se bore da ih ostvare na legalan način, a ne da se igraju na kartu da jedino davanjem mita mogu da ostvare pravo koje je ionako zagarantovano odgovarajućim propisima u zdravstvu.

Sa druge strane, Sjeničak koji nije želeo da objavimo ni njegove inicijale, a čiji identitet je poznat našoj redakciji, tvrdi da korupcija u zdravstvu postoji i to u većim centrima gde se leče žitelji ove opštine.

Dom zdravlja u Sjenici

On je imao neprijatno iskustvo u porodici kada je morao da učestvuje u koruptivnoj radnji davanjem mita lekaru, jer je smatrao da na drugačiji način ne može da ostvari svoje pravo u pružanju zdravstvene pomoći.

„Nemoguće je otići lekaru koji će da vam primi ženu za porođaj, a da mu ne date bar 50 evra, to je jednostavno tako. Ako ne platite, pacijenta će tretirati kao nekoga ko ne zaslužuje ni trunku pažnje. To svi Sjeničaci znaju kada dobiju uput u veći centar, pripreme novac unapred. Mislim da nas smatraju izvorom dodatih primanja, čak se i obraduju kada nas vide”, priča nam ovaj sredovečni čovek.

On tvrdi da se za neke operacije sa hirurškim zahvatom u totalnoj anesteziji iznos mita za dodavanje na listu čekanja kreće od 200, 300, pa čak i više evra.

„Verujte da je i to sreća, kada se pojavi neko ko će vas dovesti do lekara i ukazati pravi način kako da mu nešto stavite u džep, da bi na kraju uradio tu intervenciju u svom poslu. To je jednostavno tako i neće se promeniti sve dok se takve stvari u korenu ne sankcionišu. Mi pacijenti i deca starih i bolesnih roditelja moramo tako da se ponašamo, jer nas uslovljavaju“, tvrdi naš sagovornik.

Međutim, direkor Doma zdravlja u Sjenici Altan Hamidović demantuje postojanje korupcije u zdravstvenom sistemu, posebno u ovoj opštini, ističući da se o postojanju korupcije mnogo više govori nego što ima stvarih slučejeva.

On smatra da su koruptivne radnje u zdravstvu stvar nagađana i neutemeljih osuda pojedinaca.

Altan Hamidović- direktor Doma zdravlja u Sjenici

„Ja sam izričiti protivnik korupcije, borim se da u Domu zdravlja omogućimo preglede svim pacijentima bez potrebe da ikoga čašćavaju i podmićuju. Takav način rada pimenjivao sam i kada sam bio lekar i sada kao rukovodilac zdravstvene ustanove. U državnim ustanovama svi treba da dobijaju besplatne zdravstvene usluge, jer su lekari plaćeni za svoj posao, a pacijenti zdravstveno osigurani“, izričit je Hamidović.

On je dodao da u sjeničkom Domu zdravlja ne postoje liste čekanja za medicinske preglede, a da za 22 godine rada u ustanovi nijedan lekar nije prijavljen da je primio mito ili bio povezan sa nekom koruptivnom radnjom.

„Sve ostalo što spada u domen zahvalnosti zdravstvenim radnicima i njihovim saradnicima u to ne ulazim, jer je izbor svakog pacijenta nakon pružene zdravstvene zaštite i ukazane pomoći da li će se zahvaliti sa 100 grama kafe, sokom ili kako oni misle da treba. Ponavljam da sam protiv korupcije i moja misija i vizija, kao rukovodioca ove ustanove, je da ljudima bez obzira na materijalno stanje, veru, bolju kože ili naciju kroz sistem omogućim preglede, bez ikakve vrste uslovljavanja sa posebnim akcentom na materijalno“, kaže Hamidović.

On je rekao da u ustanovi na čijem je čelu postoji zaštitinik prava pacijenata, kome građani mogu da se jave u slučaju da neko od lekara traži od njih mito.

„Mogu njemu da se jave ukoliko primete bilo šta ili ukoliko neki lekar neće da ih pregleda, nego ih upućuje u privatnu ordinaciju, naročito tokom radnog vremena. Svakako da i meni lično mogu da se jave i prijave takav slučaj“, zaključio je Hamidović.

Projekat “U vrtlogu korupcije“ realizuje Udruženje građana Free Media. Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

CATEGORIES
Share This