Turska kompanija Tašjapi gradi deo auto-puta Beograd-Sarajevo

Turska kompanija Tašjapi gradi deo auto-puta Beograd-Sarajevo

Sa turskom kompanijom Tašjapi potpisan je komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dela auto-puta Beograd-Sarajevo u vrednosti od 250 miliona evra.

Strateški dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije Tašjapi Emrualh Turanli.

Potpisivanju je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Mihajlovićeva je rekla da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020. godine izgradnja autoputa.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača – Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost deonice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Vrednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona evra, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača – Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za deonicu Požega-Kotroman.

Ministarka je novinarima u Vladi Srbije rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obe zemlje da se razvijaju, pre svega, u cilju stabilnosti regiona. Kako je navela, dobri odnosi između dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdgoana rezultirali su različitim projektima i sporazumima.

Izvor: Nova ekonomija/RTV NP

CATEGORIES
Share This