Trka za čistiji Novi Pazar  – Akcija čišćenja u vidu sportske aktivnosti održaće se sutra

Trka za čistiji Novi Pazar – Akcija čišćenja u vidu sportske aktivnosti održaće se sutra

Trka na trim stazi “Borići“ održaće se sutra u 12 časova na tom mestu, a osim ove sportske aktivnosti pozivaju se građani Novog Pazara da se pridruže akciji “Trail cleaner“ koja u saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes Srbije ima za cilj čišćenje ovog dela grada.

Koncept ovog događaja podrazumeva kretanje učesnika Trail Cleaner akcije duž iste trase kojom će se kretati učesnici trke, tokom koje je očuvanje prirode i sakupljanje otpada duž staze primarni cilj. Pravo učešća imaće i deca, a početak dečije trke predviđen je za 10:30. Kotizacija učesnika “Novi Pazar Challenge Race“ do 16. juna koštala je 3100 dinara, a na dan trke biće 3500 dinara, dok će učešće za decu koštati 1200 dinara. Cilj ove akcije je podizanje svesti o zaštiti životne sredine i da se pokaže koliko pojedinci, uz malo dobre volje, mogu da učine po tom pitanju. Ruta trke za učesnike biće u dužini od 8km.

“Ova trka će vas odvesti kroz spektakularne planinske staze, okružene netaknutom lepotom prirode. Udahnite svež vazduh dok osvajate vrhove i trčite pored živopisnih pejzaža“, navode iz SRFS.

Inače, “Trail cleaner“ je novi pravac u sportskoj aktivnosti, u kojoj su spojeni ljubav prema prirodi i fizička aktivnost. To podrazumeva uklanjanje smeća na koje se nailazi tokom aktivnosti u prirodi, bilo da se radi o trčanju po planinskim i stazama po šumi, planinarenju, vožnji bicikla, kajaka, penjanja ferata i sličnih aktivnosti. Osnovni princip je da učesnici pokupe smeće koje pronađu u toku svojih fizičkih aktivnosti u prirodi.  Šta zapravo znači “Trail cleaner“?

“Trail Cleaner je istnski zaljubljenik u outdoor aktvnosti. Neko ko je tokom svojih akcija u prirodi spoznao da mu ravnotežu i balans sa prirodom narušava činjenica da se tragovi ljudskog nemara mogu pronaći na nezamislivim mestima. Čak i na najzabačenijim stenama, duboko u šumama, nakon sati veslanja rečnim rukavcima… kilometrima udaljeno od asvaltiranih puteva, naizgled daleko od civilizacije pojavljuju se niotkuda plastične flaše, konzerve, kante, limenke, automobilske gume. Upravo tokom akcija i boravka u prirodi javlja se potreba za uklanjanjem smeća na koje tom prilikom nailazimo“, navodi se u saopštenju ove organizacije koja organizuje ovu akciju pod sloganom “Oću, šta mi teško“.

Želja za promenom na bolje ne izostaje ni kod mladih koji čine Novi Pazar. Nakon što je nedavno organizovana akcija čišćenja izletišta kod Pazarišta u organizaciji “Za zdrav Novi Pazar“, mladi su došli na ideju da se povežu sa organizatorima ove akcije kako bi doprineli očuvanju prirode Novog Pazara.

“Ideja je da mi, građani, mladi i ekološki aktivisti krenemo iza trkača i očistimo taj deo staze na Borićima. Mi smo se potrudili da stupimo u kontakt sa organizatorima, kako bismo ih pozvali da taj plemeniti projekat održe i u Novom Pazaru. Smatramo da ovaj grad treba više tako kreativnih programa koji će okupljati ljude koji imaju cilj da ovaj grad učine zelenijim“, rekao je Alija Madžović ispred neformalne grupe mladih “Menjamo Novi Pazar“ koji se bave ekološkim problemima ovog grada.

Inače, Alija Madžović je poketač ove ekološke inicijative koji se bore za zaštitu životne sredine, a aktivizmom je počeo da se bavi još kao učenik osnovne škole. Učesnik je brojnih međunarodnih konferencija vezanih za zaštitu životne okoline i klimatskih promena, a o njegovom aktivizmu pisao je britanski BBC i mnogi svetski mediji. Alija kaže da je problema mnogo, da se konstantno gomilaju i da se ne rešavaju.

Cilj ove akcije je da ličnim delima doprinesemo očuvanju pre svega „netaknute prirode“ i manje pristupačnih prirodnih područja, te na taj način doprinesemo očuvanju prirodne sredine. Misija organizatora je, kako kažu, promovisanje brige o prirodi, podizanje eko svesti i društvene odgovornosti među omladinom ali i odraslima.

Okupljanje učesnika akcije predviđeno je 30minuta pre početka same trke. Učesnici akcije kreću za trkačima, nakon označenog starta trke. Plan je da se prati trasa trke i tom prilikom sakupljati smeće na koje se nailazi ali je moguće i prilagoditi rutu, kako bi akcija bila što uspešnija.
Okupljanje nakon trke biće na startnoj poziciji, fotografisanje i rezimiranje utisaka.

Projekat je podržan od strane Ministarstva omadine i sporta.

CATEGORIES
Share This