Tri opcije za Dačića: Lidera SPS-a čeka jedno od ovih ministarskih mesta

Tri opcije za Dačića: Lidera SPS-a čeka jedno od ovih ministarskih mesta

Pregovori o formiranju nove Vlade Srbije počinju danas i do kraja meseca bi trebalo da bude poznato ko će činiti novu izvršnu vlast. U tim pregovorima učestvuje i SPS, a jedno od glavnih pitanja je koje će mesto pripasti lideru socijalista Ivici Dačiću. Do sada su se, kako saznaje Nova.rs, na stolu našle tri opcije – Ministarstvo odbrane, policije i spoljnih poslova.

Pre izbora i nakon njih, Ivica Dačić ni u jednom trenutku nije izražavao bilo kakvu bojazan u vezi nastavka saradnje sa SNS. Samo uverenje.

Iako je lider SNS-a Aleksandar Vučić u izbornoj noći najavio da će Srbija dobiti „veoma stabilnu i čvrstu Vladu“ i da će njegova stranka sa SVM-om „u svakom slučaju imati apsolutnu većinu“.

Bez ijedne reči o SPS.

Zatim je u intervjuu za RTS, 7. aprila, Vučić naveo da ga je Dačić posle izbora „zvao 10 ili 12 puta“, a da mu se javio tek tog dana. Rekao je i da je zahvalan SPS-u na dotadašnjoj podršci, ali je uputio i kritike na račun te stranke.

„U ovoj kampanji nije bilo fer da sam ja morao da vodim državu, a svi drugi su bili na raspustu što se države tiče“, rekao je Vučić, navodeći da je to „zamerio Ivici Dačiću“.

S druge strane, lider socijalista je tad, ali i svakom sledećom prilikom, poručio da je njegova stranka „još pre izbora postigla čvrst dogovor o saradnji“ sa naprednjacima i njihovim liderom.

Dakle, što se Dačića tiče, očigledno nije bilo sumnje da će SPS ponovo biti deo izvršne vlasti, a da će se on lično vratiti u vladu.

Uoči konstitutivne sednice novog saziva parlamenta, Dačić je rekao da će njegova stranka podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije i da ga očekuju dalji razgovori sa Aleksandrom Vučićem

“U razgovoru sa predsednikom Srpske napredne stranke dogovorili smo da budemo deo parlamentarne većine i da podržimo izbor Orlića za predsednika Skupštine Srbije“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare i dodao da će za 10-ak dana krenuti razgovori sa predstavnicima SNS-a o formiranju izvršne vlasti.

„Nismo još razgovarali o konkretnim personalnim rešenjima“, rekao je tada Dačić.

Iako je razgovora kako saznajemo, ipak, bilo.

Dačiću je prvi izbor bio povratak u Ministarstvo spoljnih poslova, međutim, to je vrlo neizesno, a spekuliše se da bi na ovo mesto mogao da bude postavljen aktuelni ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Ponuda SNS-a za lidera socijalista jeste Ministarstvo odbrane ili Ministrastvo policije, još jedno mesto na kojem je već bio.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će ime mandatara biti poznato za sedam, osam dana, a tada bi trebalo da se zna i koja će fotelja pripasti Dačiću.

Izvor:Nova S

Foto:Novosti

CATEGORIES
Share This