SVAKOG DANA JEDNO DETE U SRBIJI OBOLI OD RAKA

SVAKOG DANA JEDNO DETE U SRBIJI OBOLI OD RAKA

Gotovo svakog dana jedno dete u Srbiji oboli od raka, zbog toga je neophodno da misija da se svakom detetu obezbede lečenje i nega – traje svih 365 dana u godini, poručuju u NURDOR-u povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka.

Prema podacima kojima raspolaže Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), ohrabruje činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70 odsto slučajeva ako se dijagnostikuje na vreme i adekvatno leči.

Godišnje se u Srbiji onkološki leči oko 500 dece i mladih. Istraživanja pokazuju da je u lečenje i negu jednog mališana uključeno oko 300 ljudi, od uže porodice, preko medicinskog osoblja do školskih kolektiva, a to je jedna veoma široka grupa koja što je više informisana i edukovana, to je i njihova podrška snažnija i značajnija. Naša misija je da svakom detetu obolelom od raka obezbedimo da ostvari svoje pravo na najbolje lečenje i negu. Veoma važan deo naših aktivnosti je direktna emotivna, psihološka i praktična podrška porodicama koju pružaju naši psiholozi, socijalni radnik i specijalno edukovani volonteri – priča za “Blic” Tamara Klarić iz NURDOR-a.

NURDOR, kako kaže, trenutno sprovodi projekat od nacionalnog značaja – završetak izgradnje dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu. Kraj radova na drugoj fazi projekta očekuje se sredinom marta, dok treća faza podrazumeva opremanje objekta, za šta je potrebno još 17 miliona dinara. Zbog toga će danas od 12 do 14 časova biti organizovani humanitarni skupovi na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 40 gradova Srbije.

 

Izvor: Blic

CATEGORIES
Share This