Stranka budućnosti i razvoja (SBR) zahteva neradni dan za Kurban bajram

Stranka budućnosti i razvoja (SBR) zahteva neradni dan za Kurban bajram

Stranka budućnosti i razvoja (SBR) obratila se Vladi Republike Srbije 6. juna 2024. godine sa zahtevom da donese zaključak kojim bi 17. jun 2024. godine bio proglašen neradnim danom za pripadnike islamske veroispovesti.

Kurban bajram ove godine počinje u nedelju, 16. juna 2024. godine, i traje četiri dana. Kako bi vernicima omogućili adekvatno obeležavanje ovog važnog praznika, SBR je predložio da 17. jun, prvi radni dan nakon početka praznika, bude neradni dan za muslimane u Srbiji.

Podsećamo javnost da je Vlada Republike Srbije, povodom pravoslavnog Božića koji je ove godine bio 7. januara, omogućila da 8. januar, drugi dan Božića i prvi radni dan u nedelji, bude neradni. U skladu s tim, SBR očekuje da će Vlada postupiti jednako i prema pripadnicima islamske zajednice.

„S nadom i dubokim uverenjem očekujemo da će Vlada Republike Srbije uvažiti naš zahtev i izaći u susret pripadnicima islamske veroispovesti, donoseći zaključak kojim će 17. jun 2024. godine biti neradni dan,“ poručili su iz SBR-a.

Takođe, SBR je predložio da se poslodavcima preporuči da zaposlenima koji budu radili 17. juna 2024. godine obezbede prava koja pripadaju zaposlenima za rad na dan praznika koji je neradan dan. Dodatno, predloženo je da se pitanje verskih praznika uredi na sistematičan i trajan način.

 

 

CATEGORIES
Share This