Sramota i strah od osvete glavne prepreke za prijavljivanje nasilja nad ženama

Sramota i strah od osvete glavne prepreke za prijavljivanje nasilja nad ženama

Sramota, ekonomska zavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje  u službe predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje nasilja nad ženama, pokazuju poslednja istraživanja koje je sproveo  OEBS u Srbiji.

Prema istraživanju OEBS-a tri od deset žena veruje da je porodično nasilje nad ženama privatna stvar, a skoro četvrtina smatra žrtvu odgovornim ili veruju da one preuveličavaju tvrdnje o zlostavljanju ili silovanju.

“ Vrlo malo žena koje su doživele nasilje su to prijavile policiji,  zbog sramote, ekonomske zavisnosti, strah od osvete i nepoverenje u službe.“, istakla je savetnica Odeljenja za demokratizaciju  OEBS-a Zorana Antonijević.

Ona dodaje da ova uverenja doprinose rodnoj nejednakosti i stvaraju okruženje u kojem se toleriše nasilje nad ženama.

“ Više od četvrtine isitanica lično poznaje neku osobu iz porodice i kruga prijatelja koja je bila iložena nasilju nad ženama. Nakon najtežeg fizičkog i/ili skusalnog nasilja, samo 3% žrtva je kontaktiralo  žensku sigurnu kuću, a 1% organizacuju za podršku žrtvama.“, navela je Zorana Antonijević za A1.

Ona je napomenila da nasilje nad ženama  pogađa žene svih uzrasta, bez obzira na visinu ličnih primanja i žene iz  svih delova zemlje.

Mikaela Turman, šefica kancelarije OSCE u Novom Pazaru istakla je za A1 da ima zadovoljstvo da već drugu godinu za redom, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara i Savetom za rodnu ravnopravnost podrže kampanju “ 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Ove aktivnosti su deo širih napora koje misija OEBS realizuje u Srbiji na promociji onih obaveza koje proističu  iz rezolucuje Saveta bezbednosti UN 1325. Osim ove današnje aktivnosti OEBS već tri meseca sarađuje sa predstavnicima lokalnih samouprava Sjenice i Tutina na temu uvođenja principa rodno-odgovornog budžetiranja. “ , istakla je Mikaela Turman, šefica kancelarije OSCE u Novom Pazaru.

Ovo istraživanje je reprezentativnog uzroka os 2 023 žene iz Srbije starosti od 18 do 74 godine, kako bi se utvrdila  učestalost i posledice nasilja korišćenjem višestepenog, slučajnog uzirka verovatnoće.

Istraživanje se sprovelo sa ženama  iz različitim sredinama – žene iz ruralnih ili urbanih područja i pripadnice manjina (Bošnjakinje, Mađarice, Romkinje).

Enes Radetinac

 

 

 

CATEGORIES
Share This