SPP: Zahtevamo ponavljanje glasanja nakon grubih grešaka u izbornom procesu

SPP: Zahtevamo ponavljanje glasanja nakon grubih grešaka u izbornom procesu

Izborna lista „EDIN ĐERLEK GRADONAČELNIK – PROMJENA JE POBJEDA“ uputila je zahtjev za ponavljanje glasanja u Novom Pazaru zbog otkrivenih grubih kršenja Zakona o lokalnim izborima.

Stranka pravde i pomirenja tvrdi da su zapisnici ispravljani mimo pravila, uz neovlašćeno uplitanje nepoznatih lica.

Izborna komisija je dužna da donese i objavi Rešenje o ispravljanju zapisnika o radu biračkog odbora, takođe član biračkog odbira koji vrši ispravnu dužan je da se potpiše ispod iste.

Ni prvi a ni drugi način vršenja ispravne ni u jednom slučaju nije sproveden, već su nepoznata lica svojevoljno vršila ispravljanje zapisnika o radu biračkih biračkih odbora i time načinila teške povrede izbornog postupka”, rekao je prvi kandidat na listi stranke SPP i ministar, Edin Đerlek.

Iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) navode sledeće tvrdnje:

-Na BM 84 višestruko je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska, broja birača koji su izašli na izbore, broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji i broja važećih i nevažećih glasačkih listića.

-Na BM 70 broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji je manji od zbira broja važećih i nevažećih glasačkih listića.

-Na BM 75 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska.

-Na BM 69 je ispravljen broj glasova koje je dobila izborna lista Građanski pokret Sandžaka. Od 29 nevažećih pronađena su 2 listića za koje je utvrđeno da su važeći, u zapisniku o radu BO je konstantovano 2 glasa za list pod br. 5 a pronađen je 1.5.

-Na BM 63 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska.

-Na BM 85 je ispravljen broj glasova koje je dobila izborna lista Evropski Novi Pazar Rasim Ljajić, Aleksandra Vučić Novi Pazar ne sme da stane

-Na BM 89 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska.

-Na BM 91 je ispravljen broj birača koji su izašli na izbore, broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji i broja važećih i nevažećih glasačkih listića.

-Na BM 95 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska. Broj glasova liste br. 1 u zapisniku je 313 a utvrđeno je da ima 311 broj glasova liste br. 308 u zapisniku o radu BO je 308 a utvrđeno je da ima 290,   broj glasova liste br. 4 u zapisniku o radu BO je   100 a utvrđeno je da ima 104, broj glasova liste br. 6 u zapisniku o radu BO je 10 a utvrđeno je da ima 11, broj glasova liste br. 7 u zapisniku o radu BO je 6 a utvrđeno je da ima 7, broj glasova liste br. 8 u zapisniku o radu BO je 47 a utvrđeno je da ima 49.Ukupan broj birača je izašlo na izbore u zapisniku o radu BO iz 801 a utvrđeno je da ima 792.

– Na BM 62 je ispravljen broj nevažećih glasačkih listića u glasačkoj kutiji. Lista br. 1 umjesto 478 u zapisniku o radu BO utvrđeno je da ima 474 od kojih je 1 listić podrške listi pod brojem 7.

-Na BM 53 je ispravljen broj važećih glasačkih listića.

-Na BM 46 je ispravljeno da 4 listića od 16 koja su u zapisniku evidentirana da su nevažeći, utvrđeno je da ipak važe.

-Na BM 96 je utvrđeno brojanjem da na izbornom listiću br. 3 ima 223 listića, a zapisnikom je evidentirano 221.

-Na BM 77 u glasačkim listićima za listu pod br. 3 je nađen gl. listić koji je nevažeći i dodat je broju nevažećih.

SPP navodi da su brojne neregularnosti ozbiljno ugrozile integritet izbornog postupka, s primjerima kao što su multiple ispravke zapisnika o radu biračkih odbora i nedostatak potrebnih Rešenja o ispravkama od strane Izborne komisije Grada Novog Pazara.

”Iz tog razloga tražimo od Izborne komisije Grada Novog Pazara da u najkraćem roku donese Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na svim biračkim mestima”, rekao je ministar Edin Đerlek.

Zaključujući da je Izborna komisija napravila teške propuste u kontroli, obradi i čuvanju izbornog materijala SPP ističe da je broj evidentiranih grešaka znatno veći od uzorka od 15%. Uz zahtev za hitno rešenje o ponovnom glasanju na svim biračkim mjestima, stranka ukazuje na potrebu za brzom reakcijom radi očuvanja integriteta izbornog procesa.

CATEGORIES
Share This