Spaljuju se Trampove slike, protest Rusije i Francuske!

Spaljuju se Trampove slike, protest Rusije i Francuske!

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da zvanično prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela izazvala je talas osuda u međunarodnoj zajednici, jedino ju je Izrael pozdravio. Stotine Palestinaca na protestima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, spaljuju Trampove slike.

Rusija je saopštila da je veoma zabrinuta zbog te odluke i pozvala strane u izraelsko-palestinskom sukobu da se uzdrže i vode dijalog.

„Moskva je vrlo zabrinuta zbog odluke objavljene u Vašingtonu“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodavši da strahuje od kobnih posledica za region u celini, prenela je agencija Frans pres.

Nakon sinoćnjih oštrih reagovanja palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, njegovih saradnika i ekstremističkog Hamasa,Turske, Jordana, Irana, Sirije, generalnog sekretara UN, EU, lidera Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, Kanade, Norveške, Kine, Afričke unije, Saudijske Arabije između ostalih, danas su neki svoje kritike ponovili, a negde su izbili protesti.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da se ne slaže sa odlukom Trampove administracije da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, označivši je jednostranom. On smatra da bi status Jerusalima morao biti deo međunarodne odluke između Izraela i Palestinaca.

„Ne delim tu odluku i ne slažem se“, rekao je Makron novinarima u Kataru, dodavši da je Francuska ostala „posvećena rešenju dve države, izraelske i palestinske s Jerusalimom kao glavnim gradom obe“. Takođe je naglasio da je „pitanje Jerusalima pitanje međunarodne bezbednosti i da se rešenje može naći samo kroz pregovore Izraelaca i Palestinaca od pokroviteljstvom UN“.

Vlada Iraka je u međuvremenu odluku Trampove administracije označila nepravednom i apelovala na SAD da je povuče. Irački premijer Haider al Abadi je u saopštenju upozorio na opasne posledice za stabilnost regiona i sveta, poput ostalih arapskih lidera. On je rekao da i SAD „trebalo da povuku tu odluku kako bi zaustavile opasnu eskalaciju koja vodi do ekstramizam stvara atmosferu koja pomaže terorizmu“, preneo je AP.

Stotine Palestinaca učestvuju danas na protestima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Demonstranti spaljuju slike Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, kao i zastave SAD i Izraela. Najmanje osam Palestinaca ranjeno je u sukobima s izraelskim vojnicima.

Demonstracije su organizovane u Hebronu, Ramali, Nablusu, Jeninu i Vitlejemu, kao i u Starom gardu u Jerusalimu. Palestinci su danas proglasili generalni štrajk i za sutra planiraju masovnije proteste, javlja AP.

Stotine Iračana u Bagdadu protestuje protiv poteza Trampa. Jedan demonstrant je rekao da se da se stablo palme može poseći, ali se ne može iskoreniti Jerusalim iz srca Arapa i Palestine.

Spontanih protesta bilo je prošle noći u pojasu Gaze, gde su gnevni omaldići palili autmobilske gume i američke i izraelske zastave, kao i postere s Trampovim Likom.

Za sada međutim na palestinskim teritorijama nje bilo ozbiljnog nasilja ali se sutra na muslimanski sveti dan očekuju neredi kada se Palestinci okupe na tradiconalne molitve petkom u podne.

Mogerini: Trampova odluka nas može vratiti u još mračnija vremena

Mogerini je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da će EU i njene članice „nastaviti da poštuju međunarodni konsenzus o Jerusalimu dok konačno rešenje o statusu ne bude postignuto kroz direktne razgovore dve strane“.

„Najava presednika Trampa o Jerusalimu ima veoma zabrinjavajući potencijalni uticaj. Sada su veoma krhke okolnosti i ta najava ima potencijal da nas vrati u još mračnija vremena“, rekla je šefica evropske diplomatije.

Ona je rekla da je sada najvažnije da se izbegne eskalacija tenzija na terenu i pozvala na odgovornost i mudrost u reakcijama.

„Dobila sam juče snažna uveravanja od predsednika Abasa da radi sve što može da garantuje da sve reakcije budu mirne“, rekla je Mogerini i dodala da u ponedeljak u Brisel dolazi izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Mogerini je rekla da je EU odlučna da zajedno s regionalnim partnerima i u bliskoistočnom kvartetu, u kojem su još SAD, Rusija i UN, odigra aktivniju ulogu u pokušaju da se pokrene mirovni proces i da se rešenju dve države da šansa.

„EU ima jasnu i ujedinjenu poziciju. Verujemo da je jedino realistično rešenje sukoba Izraela i Palestine zasnovano na dve države s Jerusalimom kao prestonicom obe“, rekla je Mogerini.

Izvor: Beta/ N1

CATEGORIES
Share This