Siniša Mali: Država pod kontrolom drži cene osnovnih životnih namirnica, stabilizaciju inflacije očekujemo u narednim mesecima

Siniša Mali: Država pod kontrolom drži cene osnovnih životnih namirnica, stabilizaciju inflacije očekujemo u narednim mesecima

Očekuje se stabilizacija i pad inflacije u Srbiji u narednim mesecima, istakao je ministar finansija Siniša Mali. On je dodao je Srbija uprkos krizi koja je u svetu, uspela je da ostvari privredni rast u ovoj polovini godine, u prvom kvartalu 4.4 odsto, a u drugom od 4.1 %.

Mali je naglasio da država pod kontrolom drži cene osnovnih životnih namirnica, goriva i energanatam, jer bi u suprotnom cene “otišle u nebesa”, kao što se dešava u nekim razvijenijim zemljama i dodao da vlada već ima nedeljne nivou razgovore sa proizvođačima i trgovcima sve u cilju stabilizacije cena.

Ministar finansija rekao e da se sa problemom inflacije, ipak, bolje nosimo od drugih zemalja”, kazao je Mali.

“Ogromni su problemi sa kojima se suočava ceo svet. Svi ekonomisti kažu da ovakve krize nije bilo od Drugog svetskog rata”, naveo je Mali i istakao da su cene gasa i struje u svetu drastično povećane, što je dovelo do velikog skoka i rekordne inflacije u Americi, Evropi, Velikog Britanij.

Siniša Mali dodao je da je država na računu 15. jula imala oko 190 milijardi dinara i naglasio da smo potpuno likvidni.

Pokušavamo na odgovoran način da se izborimo sa ovim nedaćama, poručio je Mali.

Aiša Alić

 

RUBRIKE
Podeli