Sijarić: Nastava na bosanskom u potpunoj jednakosti sa srpskom

Sijarić: Nastava na bosanskom u potpunoj jednakosti sa srpskom

Roditelji koji upisuju decu u prvi razred osnovne škole ne treba da imaju straha pri odabiru modela nastave i o tome treba dobro da razmisle ako govorimo o očuvanju verskog ,kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka,izjavio je danas Generalni sekretar Sandžačke narodne partije Bahrija Sijarić.

On je dodao da će se u  narednim mesecima vršiti upis đaka prvaka u osnovnim školama i da tom prilikom  roditelji će imati mogućnost da odaberu da li će njihovo dete slušati nastavu na bosanskom ili srpskom.

„Ja ovde neću govoriti koji je model bolji već hoću da poručim da u okviru vrednosti za koje se Sandžačka narodna partija zalaže, a to su očuvanje verskog ,kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka, želimo da pružimo jednakost i ravnopravnost pri odabiru nastave. Mi znamo da je jezik stub jednog naroda, ako nema jezika nema ni naroda, roditelji bošnjačke nacionalnosti treba da znaju da je nastava na bosanskom u jednakosti sa nastavom na srpskom, priče koje su zlonamerne i imaju za cilj zaplašiti roditelje padaju u vodu. Želimo da obavestimo roditelje da nema smetnji da dete upiše srednju školu ili fakultet ako je pohađalo nastavu na bosanskom“ rekao je Sijarić

Sijarić kaže da oni žele  da pruze tačne informacije, da pri upisu roditelji nemaju straha jer obrazovanje treba da bude dostupno za sve i Republika Srbija je dala mogućnost da nacionalne manjine imaju pravo da slušaju nastavu na svojem jeziku.

Takođe u SNP-u  smatraju  da ne sme da se dozvoli opstrukcija onima koji su u nastavi na bosanskom da se udžbenici vraćaju i kasne samo zato što imaju u upotrebi termin Sandžak. To ne sme da se radi i ne sme da se ponovi, nemože da nam drugi određuju kako se mi zovemo i kako nazivamo prostor gde živimo. Sandžak je kao termin postojao kroz celu historiju, Sandžak i sada postoji i Sandžak će uvek postojati.

CATEGORIES
Share This