SDA: “Gradska uprava nema pravo da naplaćuje administrativne takse“ (VIDEO)

SDA: “Gradska uprava nema pravo da naplaćuje administrativne takse“ (VIDEO)

Predsednik Ogranka Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u Novom Pazaru, Ahmedin Škrijelj, je na današnjoj konferenciji za novinare pozvao gradonačelnika Novog Pazara u ostavci i načelnika gradske uprave da obustave naplaćivanje gradske administrativne takse u postupku za privremeno priključenje nelegalnih objekata na infrastrukturnu mrežu, jer, kako kaže, “nemaju pravo da je naplaćuju“.

On je u svom zahtevu dodao da traži od nadležnih da nađu način da izvrše povraćaj sredstava građanima kojima je dosad ta taksa naplaćena i da ukinu obavezu dostavljanja lista nepokretnosti.

Vlada Srbije je početkom septembra usvojila Uredbu koja propisuje uslove za privremeno priključenje nelegalnih objekata na struju, vodu, kanalizaciju, gas ili mrežu daljinskog grejanja objekata, što za građane koji žive u takvim objektima znači da za priključak mogu da se prijave od 15. septembra do 15. oktobra.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je uputstvo za građane koji žele da se priključe na komunalne mreže, u kojem stoje instrukcije kako do priključka i šta je od dokumenata potrebno za pokretanje postupka.

Škrijelj navodi da je Grad Novi Pazar jedini grad u Srbiji koji u ovom postupku od građana traži naplaćivanje gradske administrativne takse, a uz druga potrebna dokumenta i list nepokretnosti, koji, kako kaže citirajući odgovor nadležnog ministarstva, “nije propisan kao dokaz koji bi se prilagao u ovom postupku“.

“Grad Novi Pazar je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je u ovom postupku legalizacije uvela ovu vrstu takse. Umesto da po našem, potpuno dobronamernom predlogu, ukinu tu taksu, oni su je smanjili na dve hiljade dinara, a ne bi smeli jedan jedini dinar da uzmu. 

Lokalna samouprava u Novom Pazaru nametnula je i obavezu da građani u ovom postupku dostavljaju i list nepokretnosti koji za sobom povlači dodatne troškove. S obzirom na to da nama ove stvari nisu bile logične, obratili smo se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje nam je dalo odgovor na pitanje da li je i ovaj dokument potreban, a u odgovoru stoji da “U Službenom glasniku 70/2023 od 23. avgusta 2023. godine nije propisan list nepokretnosti kao dokaz koji bi se prilagao u postupku za privremeno priključenje nezakonito izgrađenih objekata na infrastrukturnu mrežu““, rekao je Škrijelj.

On dodaje da su ispred SDA Sandžaka uputili zahtev gradonačelniku u ostavci i načelniku gradske uprave da “neodložno ukinu bilo kakvu vrstu gradske administrativne takse jer nemaju pravo da je naplaćuju bez obzira na iznos“, da “nađu način da izvrše povraćaj sredstava građanima kojima je dosad ta taksa naplaćena“ i da ukinu obavezu dostavljanja lista nepokretnosti.

 

CATEGORIES
Share This