“Sandžak u književnosti, karikaturi i umetnosti” večeras u Kulturnom centru

“Sandžak u književnosti, karikaturi i umetnosti” večeras u Kulturnom centru

Predavanje na temu “Long live Novi Bazar” održaće se večeras u 19h u Galeriji Kulturnog centra, a obuhvata promociju bogate istorije, književnosti, karikaturi i umetnosti Sandžaka.

Predavanje će voditi Damir Gruda koji svojim neumornim zalaganjem svakodnevno doprinosi obogaćivanju kulturnog sadržaja kako Novog Pazara, tako i Sandžaka.
Njegov neprekidan rad prate česta istraživanja na temu grada i oblasti Sandžaka, a samo u protekloj 2022. godini istakao se kao autor izložbe reprodukcije umetničkih radova “Sandžak u stranoj karikaturi i likovnoj umetnosti” koja je održana u prvoj nedelji septembra te godine, kao i pesmom “Sanjak of Novi Pazar” koja je plod saradnje sa Kulturnim centrom i ostalim važnim umetnicima grada koji su za istu radili muziku i spot.

Damir Gruda je rođen u Novom Pazaru 1974. godine, a profesor je engleskog jezika i književnosti. Studirao je u Izmiru, u Turskoj, pri Ege Univerzitetu i na Univerzitetu u Prištini.

Od 1999. do 2002. godine je radio na Institutu za strane jezike u Malmeu, u Švedskoj, a od 2002. do 2008. na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru kao asistent na predmetima Savremeni engleski jezik i Sintaksa engleskog jezika. Doktorand je anglistike na Univerzitetu u Kragujevcu.

Godine 2006. bio je učesnik programa „International Visitor Leadership Program“ u SAD-u. Danas radi u Srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru kao profesor engleskog jezika. Govori engleski, švedski i turski jezik, a osim lingvistike, bavi se proučavanjem i istraživanjem istorije Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

CATEGORIES
Share This