Sandžački zvaničnici reagovali na napad izraelske ambasade u Beogradu

Sandžački zvaničnici reagovali na napad izraelske ambasade u Beogradu

Povodom nedavnog napada na pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade u Beogradu, sandžački zvaničnici izrazili su najoštrije osude i osudili ovaj čin kao delo pojedinca bez uma i verskog osnova. Incident je izazvao burne reakcije među verskim i političkim liderima koji su se oglasili saopštenjima za javnost.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Senad ef. Halitović, naglasio je da Islamska zajednica Srbije najoštrije osuđuje napad i istakao da „islam najstrožije zabranjuje bilo kakvu vrstu nasilja prema bilo kome“.

On je dodao da život sa aspekta islama predstavlja posebnu svetost koju smo svi dužni štititi, te da se ovakva zlodela kose sa svim verskim učenjima, posebno sa učenjem islama.

Husein Memić, ministar u Vladi Srbije, osudio je napad kao zverski čin i pokušaj ubistva. Naglasio je da se ovaj napad mora posmatrati kao izolovan slučaj i akt bezumnika, te dodao:

„Islam je pre svega vera mira, i ubeđen sam da je ovo samo čin bezumnika, a nikako mišljenje ili stav bilo kojeg pripadnika islama“.

Pozvao je građane na razum i suzdržanost od propagande koja ima za cilj destabilizaciju.

Muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, osudio je teroristički čin kao brutalnu zloupotrebu vere islama.

„Islam je vera mira, suživota, tolerancije, poštovanja svih ljudi i njihovih života,“ rekao je Dudić, naglašavajući da svako drugačije tumačenje predstavlja skrnavljenje. Takođe je pozvao nadležne državne organe da temelјno istraže slučaj.

Usame Zukorlić, ministar zadužen za društvenu stabilnost, osudio je napad iz više perspektiva. Kao musliman, naglasio je da ovakvi postupci nanose veliku štetu islamu, koji je religija mira i saosećanja. Kao Palestinac, osudio je zlodjela izraelskog režima, ali istakao da to ne daje pravo ni jednom pojedincu ili grupi da odgovore nasiljem.

„Ovaj incident može povećati tenzije, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti,“ rekao je Zukorlić, dodajući da se ovakvi činovi ne smeju koristiti kao razlog za progon pripadnika islamske veroispovesti.

Svi sagovornici su jednoglasno osudili ovaj napad i naglasili potrebu za očuvanjem mira, tolerancije i međukonfesionalnih odnosa u Republici Srbiji.

Podsećamo, ispred Ambasade Izraela nepoznata osoba napala je u subotu, 29. juna pre podne pripadnika Žandarmerije koje radi na obezbeđenju Ambasade. Napadač je u samoodrani ubijen. Utvrđeno je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović, versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

CATEGORIES
Share This