SAD, Kanada i 14 evropskih zemalja proteruju ruske diplomate

SAD, Kanada i 14 evropskih zemalja proteruju ruske diplomate

Zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna nervnim gasom u Velikoj Britaniji, Vašington, 14 evropskih zemalja i Kanada odlučili su da proteraju ruske diplomate – SAD mora da napusti čak 60 njih.

Trampova administracija je naredila i zatvaranje konzulata u Sijetlu, javlja AP. Neimenovani zvaničnici na veli su da konzulat Rusije u Sijetlu izaziva zabrinutost zbog moguće kontra-obaveštajne aktivnosti u blizini baze američke mornarice.

Među 60 proteranih diplomata je i 12 pripadnika ruske misije pri UN, za koje SAD veruju da su špijuni prikriveni diplomatskim funkcijama, dodaju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je mogućnost dodatnih mera, uključujući nova proterivanje.

Kako javljaju svetski mediji, Češka proteruje troje ruskih diplomata, a oni zemlju moraju da napuste do 1. aprila. Ukrajina će proterati 13 njih, Litvanija troje, Francuska četvoro, koliko i Nemačka, javljaju svetski mediji. Dansku će morati da napusti dvoje predstavnika Rusije u toj zemlji, a Estoniju jedan.

Holandiju i Italiju moraju da napuste po dva pripadnika ruskog diplmatskog osoblja, Hrvatska jednog, što je potvrdio i premijer te zemlje Andrej Plenković.

Kanada se, takođe, pridružila ovim merama – proteraće četvoro diplomata i isto toliko obaveštajaca.

Ruski ambasadori u Varšavi, Viljnusu i Rigi pozvani su ranije danas na razgovor u ministarstvima spoljnih poslova Poljske, odnosno Litvanije i Letonije.

Dvadesetsedam vođa EU saglasili su se u petak s britanskom premijerkom Terezom Mej da postoji „velika verovatnoća“ da je Rusija odgovorna za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju u Engleskoj. Rusija žestoko odbacuje bilo kakvu odgovornost za ovaj slučaj.

Britanija je zbog tog slučaja iz zemlje proterala 23 ruskih diplomata, a Rusija je uzvratnom merom najavila proterivanje istog broja britanskih diplomata iz Rusije.

Nemačka je saopštila da je ovaj potez znak slodarnosti sa Londonom, i da su rešeni da ne ostanu bez odgoovra kad su u pitanju napadi na najbliže saveznike.

Iz Berlina dodaju da je to odgovor i na napade na kompjutre nemačke vlade, za koje sumnjaju da dolaze od Rusa.

Slovačka neće proterivati ruske diplomate, ali oštro osuđuje trovanje Skripalja. Ruski ambasador u toj zemlji danas je pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih polsova Slovačke. Odnose i dalji razvoj situacije između Rusije i zemalja EU će, kako navode, pratiti i reagovati u skladu sa njima.

Izvor: N1

 

CATEGORIES
Share This