RHMZ: Narandžasti meteoalarm u jugozapadnoj Srbiji

RHMZ: Narandžasti meteoalarm u jugozapadnoj Srbiji

Republički Hidroemetorološki Zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje da se večeras i sutra u Srbiji očekuje veća količina padavina, pretežno u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, dok je u jugozapadnim predelima zemlje na snazi žuti i narandžasti meteoalarm, što znači da vreme može biti potencijalno opasno.

“Danas (15.06.) posle podne, uveče i noću obilna kiša – u krajevima južno od Save i Dunava ponegde će pasti od 30 do 50 mm, lokalno i više. Sutra (16.06.) se intenzivne padavine očekuju u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji (20 do 40 mm), naročito u prvom delu dana, dok se najviše kiše prognozira za pogranični deo Borskog okruga ka Rumuniji (preko 60 mm)“, navodi RHMZ u upozorenju.

Crveni meteoalarm koji je trenutno na snazi u jugozapadnoj Srbiji, pa i na području sandžačkih gradova za građane znači da je vreme opasno i prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti sve savete koje daju nadležne državne službe. Kiša sa količinom padavina većom od 30l/m² za 12h preti izazivanju poplava i prouzrokovanju šteta u vezi sa poplavama, a to dalje znači problemi u svim aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, problemi u saobraćaju, moguća pojava odrona i klizišta.

Žuti meteoalarm koji je takođe na snazi u ovom delu zemlje u delovima pojedinih gradova ili opština, za građane znači da postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre i problemi u telekomunikacijama. Moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Podsećanja radi, u Novom Pazaru juče su se nakon obilnih padavina izlile reke Trnavica i Jošanica nanoseći veliku materijalnu štetu meštanima pogođenim ovom vremenskom nepogodom, a danas je proglašena vanredna odbrana od poplava.

CATEGORIES
Share This