Registar zagađivača do kraja septembra

Izrada lokalnog registra zagađivača u Novom Pazaru je u toku i on bi do kraja septembra trebalo da bude javno objavljen.

U Odeljenju za zaštitu životne sredine, kako prenosi Radio sto plus, u procesu izrade kontaktirano je oko 50 kompanija od kojih je osam odgovorilo na njihove zahteve.

Kako su naveli,  kompanije dužne da odgovore da li podležu kriterijumima po kojima se mogu svrstati u registar zagađenja, jer njegova izrada “zavisi od kapaciteta proizvodnje, radnika i hemijskih supstanci koje firme koriste u proizvodnji”, a o čemu oni, kako dodaju, ne znaju mnogo.

Rukovodilac Odeljenja Ivan Milanović početkom septembra za portal  A1 kazao je  da su firme koje se bave preradom metala, drveta, otpadnim vodama, prehrambenom proizvodima i uzgojem stoke samo neke od brojnih, koje su u obavezi da svoje podatke o negativnom uticaju na životnu sredinu dostave lokalnoj samoupravi.

On je tada pojasnio i da su firme upoznate sa procedurom, po kojoj su neke od njih u obavezi da podatke dostavljaju samo lokalnoj samoupravi, dok ostale svoje podatke dostavljaju samo Agenciji za zaštitu životne sredine.

RUBRIKE
Podeli