Putovanja i 3.000 dinara motivisali Pazarce i Tutince da prime vakcinu

Putovanja i 3.000 dinara motivisali Pazarce i Tutince da prime vakcinu

Poslednjih nekoliko dana broj vakcinisanih protiv korona virusa na dnevnom nivou u Novom Pazaru povećan je za oko 50 odsto, dok je u Tutinu gotovo dupliran, pokazuju podaci zdravstvenih ustanova.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić kazao je radiju Sto plus da je prvu dozu vakcine do sada primilo blizu 13.200 građana, dok ih je revakcinisano blizu 10.500.

“Primetan je značajan porast broja osoba koje vakcinišemo u poslednjih par dana i kreće se oko 150, dok smo ranije dnevno vakcinisali po stotinak osoba ili manje”, rekao je Spahić.

Broj imunizovanih iz dana u dan raste i u Tutinu, a do sada je bar jednu dozu vakcine primilo oko 3.100 osoba.

“Prosečno na dnevnom nivou vakcinišemo 20-30 osoba, dok u danima kada imamo Fajzerovu vakcinu taj broj prelazi 50. To je značajno povećanje, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da se ranije dešavalo da se i po nekoliko dana niko ne pojavi da primi vakcinu”, izjavio je epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović.

On je dodao da se porast broja vakcinisanih poklopio sa najavom da će svi imunizovani dobiti po 3.000 dinara, ali da to nije jedini razlog.

“Verujem da je jedan od razloga i to što su negativan PCR nalaz ili primljena vakcina uslov za ulazak u veliki broj zemalja”, istakao je Eminović.

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu, ocenio je Spahić, i dalje je nestabilna, iako se poslednjih par dana smanjuje broj hospitalizovanih.

RUBRIKE
Podeli