Putin i Erdogan: Mislimo isto o mnogim pitanjima

Putin i Erdogan: Mislimo isto o mnogim pitanjima

Predsednici Rusije i Turske rekli su u Ankari da imaju slične kritične stavove o odluci SAD da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vladimirom Putinom, Redžep Tajip Erdogan je rekao da je Izrael iskoristio stav Trampove administracije kao izgovor da poveća „pritisak i nasilje“ na Palestince.

Erdogan je rekao da on i Putin isto misle o Jerusalimu i drugim pitanjima, i da su bliski odnosi Turske i Rusije „važni i značajni za regionalnu stabilnost“. Turski lider je dodao da oni rade da bi našli „trajno političko rešenje“ građanskog rata u Siriji.

Najavio je da će sporazum o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, što zabrinjava saveznike Turske u NATO, biti finaliziran već ove nedelje.

Putin je kitikovao američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada jevrejske države, upozorivši da bi to moglo da destabilizuje Bliski istok i da ugrozi mirovni proces. Predsednik Rusije je iz ruske baze u Siriji doputovao u Kairo, a potom u Ankaru.

U egipatskom glavnom gradu je ocenio da odluka Trampove administracije „ne pomaže bliskoistočnom sporazumu, već, baš suprotno, destabilizuje ionako tešku situaciju u regionu“, i da bi mogla da „uništi izglede za palestinsko izraelski mirovni proces“.

Putin je naglasio da Moskva smatra da bi status Jerusalima mogao da se utvrdi samo kroz pregovore Palestinaca i Izraela, u skladu s rezolucijama UN.

Izvor: N1/Beta/AFP

foto: search.creativecommons.org

CATEGORIES
Share This