Protest SDA Sandžaka i GPS održan danas u Novom Pazaru

Više desetina simpatizera, članova i funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) okupilo se danas u Novom Pazaru kako bi izrazili nezadovoljstvo tvrdeći da su lokalni izbori u ovom gradu bili pokradeni. Učesnici protesta ističu da su došli kako bi zaštitili izbornu volju građana.

Ovaj protest se razlikuje od prethodna dva, jer na njemu nisu učestvovali aktivisti i predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP). Takođe, primećeno je odsustvo snažnih policijskih snaga, kao i simpatizera Sandžačke demokratske partije (SDP), koji su se tradicionalno okupljali ispred zgrade Gradske uprave tokom prethodnih protesta.

Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, optužuje Gradsku izbornu komisiju (GIK) da je promenila izbornu volju građana rušenjem zakona i pokušala da imetne vlast koja njima odgovara. Ugljanin poziva predsednika GIK i dosadašnjeg gradonačelnika da podnesu ostavke, tvrdeći da je krađa glasova rušenje pravnog sistema zemlje.

“Gde nema slobode nema mira, gde nema mira, nema pravde, a gde nema pravde, nema ni vlasti, ni države. Mi smo ovde da zaštiitmo pravni sistem. Krađa glasova je rušenje pravnog sistema ove zemlje.

“Ako predsednik GIK čuje ovo i podnese ostavku, spasiće nas od ponovnih izbora. Ako to ne učini, idemo na nove izbore. Isto važi i za gradonačelnika. Očekujem da im proradi savest i da ostanu ljudi”, kaže predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin.

Edin Zećirović, nosilac liste GPS, ističe da građani svedoče pobedi nad represijom i režimom koji pokušava da ih marginalizuje. On podseća okupljene da njihov otpor govori mnogo više od političkih izjava. Zećirović poručuje da narod neće biti podanik i da će se boriti za slobodu.

“Mnogo toga smo ovih dana rekli, ali vi vašim prisustovm i nepristajanjem govorite mnogo više od svih političara, i nas zajedno. Vi govorite da nikada više nećemo pristajati da nam gradonačelnika u gradu od 120.000 stanovnika raščine jednim pozivom iz Beograda ili SMS porukom.

“Nema ih da čuvaju ono što su govorili svih ovih dana da čuvaju. Nisu čuvali, nego pokušavali da uzurpiraju, da silom otmu i stave pod kontrolu. Zato što su shvatili da smo odlučni i da dok smo živi nećemo odustati od slobode“, ističe nosilac liste Građanski pokret Sandžaka, Edin Zećirović.

Osnovni predmet spora je jedan odbornički mandat, koji opozicione liste smatraju da treba pripadati GPS-u, a ne SDP-u. Ovaj mandat značajan je za formiranje nove vlasti u Novom Pazaru.

Sa preliminarnim rezultatima GIK-a koji pokazuju 19 odbornika za listu SDP-a, pet za SNS-SPS, 12 za SPP, 10 za SDA Sandžaka i jednog za GPS, situacija ostaje napeta i sa neizvesnim ishodom.

A1-net/Free Media

CATEGORIES
Share This