Profesor Ćemal Dolićanin preminuo u 79. godini

Profesor Ćemal Dolićanin preminuo u 79. godini

Danas je u Novom Pazaru u 79. godini iznenada preminuo prof. dr Ćemal Dolićanin, prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, potvrđuju zvanične informacije iz te ustanove. 

Rođen 1945. godine, na čelu ove ustanove bio je od osnivanja do 2012. godine. Završio je Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Beogradu, na kome je i magistrirao. Zvanje doktora nauka stekao je 1980. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini, a zvanje redovnog profesora matematičkih nauka 1985. godine. Bio je predavač na univerzitetima u Srbiji i gostujući profesor na univerzitetima u Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji.

Autor je brojnih univerzitetskih udžbenika i stručnih i naučnih radova. Tokom bogate profesionalne karijere prof. Dolićanin bio je prodekan Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini,dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini, prorektor za nastavu i naučni rad Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik je Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Kao profesor emeritus obavljao je funkciju koordinatora master i doktorskih studija Državnog uiverziteta.

Zvanje akademika Južnoslovenskih nelinearnih nauka stekao je  2009. godine.

Dženaza prof. dr Ćemala Dolićanina će se obaviti sutra na Velikom groblju u Novom Pazaru. Povorka polazi u 13 časova od Bukreške džamije, ul. Sopoćanska br. 50.

CATEGORIES
Share This