Preko dve stotine nezaposlenih Novopazaraca sada su poslodavci (VIDEO)

Preko dve stotine nezaposlenih Novopazaraca sada su poslodavci (VIDEO)

Preko dve stotine Novopazaraca, korisnicima programa samozapošljavanja uručeni su ugovori u cilju finansijske podrške za pokretanje 203 samostalne preduzetničke radnje, a u organizaciji novopazarske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dve stotine i troje, do juce nezaposlenih građana Novog Pazara, sada su privrednici i poslodavci zahvaljujući sredstvima koja im je obezbedila NZS, kao pomoć pri pokretanju biznisa. Odlučili su se za različite delatnosti i kažu da su im ova sredstva bila od velikog značaja.

“Ovo je zaista velika pomoć i stvarno je značajno za nas koji otvaramo nešto svoje i planiramo da počnemo da se bavimo nečim. Ja sam otvorila kozmetički salon i koristim priliku da se zahvalim Službi za zapošljavanje koja je udelila pomoć nama kojima je stvarno to trebalo. Imam 22 godine i ovo je veliki korak za mene. Šminkanje je oduvek bila moja ljubav, oduvek sam htela tim da se bavim još kad sam bila mala, a sada se to i ostvarilo“, istakla je za A1 korisnica ovog programa.

Akcenat je bio na ženskom i omladisnkom preduzetništvu, a ugovore za program samozapošljavanja, prisutnima je uručio direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Fahrudin Đekić.

“Što se tiče programa samozapošljavanja, naša kvota je odmah iza Beograda. To je posledica jednog uspešnog poslovanja iz godine u godinu, impulsa koji dobijamo od privrede i poslodavaca, nezaposlenih koji žele da pokrenu svoj biznis i iz statusa nezaposlenih pređu u status poslodavaca“, rekao je Đekić. On je istakao da je preko pola miliona eura kroz filijalu Novi Pazar je plasirano u razvoj ovog kraja.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, čestitao je svima koji su odlučili da na ovaj način pokrenu svoj biznis, a iskoristio je priliku da podseti i na druge načine koji građanima takođe mogu olakšati.

“Tu je lokalna samouprava, Razvojna agencija Sandžaka SEDA, znamo da će se uskoro otvoriti i kancelarija Fonda za razvoj, republičke i lokalne institucije kod kojih mogu tražiti stručnu i novčanu pomoć“, dodao je Biševac.

Inače, ovo je samo jedan od programa koje NSZ već godinama uspešno realizuje u Novom Pazaru. Mnogi koji su uz njihovu pomoć pokrenuli svoj biznis, danas važe za uspešne predutenike.

Podsećanja radi, početkom ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je 13 javnih poziva/konkursa, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno 21.205 lica, od kojih 2.285 osoba sa invaliditetom. Za ove namene planirano je izdvajanje 6,3 milijarde dinara i kao i prethodnih godina 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

CATEGORIES
Share This