Preko 8 miliona dinara za medije iz Sandžaka!

Preko 8 miliona dinara za medije iz Sandžaka!

Ministarstvo kulture i informisanja sa više od osam  miliona dinara  podržaće ove godine  medije u Sandžaku kroz različite projekte. Sredstva za realizaciju projekata će dobiti   četiri  televizije (RTV Novi Pazar, Sandžak TV , Info centar Tutin i TV Forum),dve  nevladine organizacije (Forum 10 i Journalistic plan), kao i naš internet portal A1.

Projekt menadžer našeg portala A1 , Elzana Erović kaže da je projekat dobijen od Ministarstva kulture od velikog značaja.

„Interkulturalni dnevnik je dugoročni projekat koji je pokrenuo naš portal, mi promovišemo kulturu pet pripadnika nacionalnih manjina iz Srbije, kroz tekstove i emisije koje će biti dostupne na našem sajtu. Projekat je u prvoj verziji bio podržan kroz Budžetski fond za nacionalne manjine, a potom smo projekat modifikovali i dopunili i dobili smo podršku Ministarstva kulture. Svakako da nam znači ova podrška, jer smo mi bili jedini internet portal koji je konkurisao na konkursu za nacionalne manjine“, rekla je Erovićeva.

Radio televizija Novi Pazar dobila je tri projekta ukupne vrednosti 1.950.000 dinara. Direktor ove televizije Denis Mavrić rekao je za A1 da su dobili novac za za projekte “Blago sa Pešteri- običaji, tradicija, identitet”, “Put do grada- nemoguća misija”, “Razgovori koji se slušaju- o porodičnom nasilju i pravima žena”.

„Zadovoljan sam rezultatima konkursa.Konkurencija je  jaka, sve jača i profesionalnija što doprinosi kvalitetu projekata.Komisije su u sve profesionalnijem sastavu obzirom da je cela ova priča relativno mlada i da svi mi učimo, svake godine smo svi u lancu bolji. Sa moje tačke gledišta sve je regularno i objektivno. Obzirom na veliku zauzetost oko proizvodnje i realizacije ramazanskog programa, nisam imao vremena da detaljno analiziram rad komisuja ali ono što sam pročitao u rešenjima raznih konkursa meni je generalno dobar sastav“,rekao je Mavrić.

Druga novopazarska televizija , Sandžak tv  dobila je 400.000 dinara  iz budžeta za dokumentarni serijal o nematerijalnom nasleđu Bošnjaka.

Tutinska televizija dobila  1.198.000 dinara za realizaciju dva projekta “Bilješka o piscu” i reportaže “Vrelo Ibra”.

Glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće  Amir Numanović  rekao je da mu  novčana  sredstva od Ministarstva kulture mnogo znače.

„Svakako nam znači ovaj vid podrške od ministarstva. Nije dovoljno,ali je i te kako dobrodošla. Važno je napomenuti da  je nama i sama realizacija ovih projekata bitna,jer su od opšteg interesa za Bošnjake“,rekao je Numanović

Nevladina organizacija Forum 10 dobila je dva projekta  ukupne vrednosti  1.520.700 dinara  Nazivi projekata su  “Kulturna autonomija nacionalnih manjina” i “Narativ- o problemima mladih, nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji”

Kooridinator Foruma 10 ,Fahrudin Kladničanin istakao je da  stručne komisije pri Ministarstvu kulture i informisanja smatraju da su naši projekti dobro napisani, čak koriste formulaciju „odlično obrazloženi“, što ukazuje na činjenicu da se ipak vrednuju dobro osmišljeni medijski projekti, bez obzira da li dolaze od televizija, radija, internet portala, novinarskih udruženja, nezavisne produkcije ili nevladinih organizacija.

„Mi smo ove godine dobili podršku za realizaciju dva medijska projekta. Prvi je višejezični projekat, taj medijski sadržaj je namenjen albanskoj, bošnjačkoj i bugarskoj nacionalnoj manjini. Drugi medijski projekat je odobren na konkursu za prozvodnju medijskih sadržaja namnjenu televiziji, to je projekat Narativ – serijal emisija koje će se fokusirati na probleme mladih, nasilni ekstremizam i radializaciju. Moram priznati da nas je odluka komisija za ovaj projekat prijatno iznenadila.“

Sredstva iz budžeta dobila je i nevladina organizacija Jornalitic plan  za dokumentarni serijal “Neistražena srednjovekovna blaga Starog Rasa”. u iznosu od  532.389 dinara.

Ove godine sredstva od Ministarstva kulture nije dobio radio Sto plus,koji je aplicirao sa dva projekta. Odbijena je emisija namenjena osobama sa invaliditetom „Živeti zajedno“, koja je na prethodnim konkursima dobijala najbolje ocene i podržavana tokom tri godine, kao i emisija “Pet zelenih minuta”, o očuvanju životne sredine.

Ekipa portala A1 pokušala je da  kontaktira glavnog i odgovornog urednika radija Sto plus,Ishaka Slezovića,ali on nije  bio dostupan na telefonu.

TV Forum iz Prijepolja dobila je sredstva za realizaciju tri projkta u vrednosti os 2.464.000 dinara. Urednica ove televizije  Mileva Malešić kaže da je su oni svake godine dobijali novčana sredstva iz budžeta,jer su njihovi projekti dobro odrađeni.

„Prvi put se desilo da nam projekat za manjine nije prošao. Sigurna sam da su naši projekti kvalitetni, dobro napisani i iznenađena sam da nismo dobili  taj projekat .“istakla je Malešić.

 

CATEGORIES
Share This