Predstava ’’Urednik’’ razotkriva pravo stanje u medijima ( video )

Predstava „Urednik“  koja  govori o medijskim manipulacijama, propagandi i beskompromisnom plasiranju lažnih vesti odigrana je u novopazarskom Kulturnom centru. Ova drama prati dinamiku jedne televizijske redakcije i kako se ona, što u kolektivnom što u individualnom obliku, nosi sa time kako i koje će informacije prenositi.

Radnja savremenog komada “Urednik” po tekstu Sare Radojković a u režiji Vojkana Arsića  odvija se u okvirima televizijskog kanala “Fomat”, i prati burna dešavanja oko nastajanja informativnog programa. Osnovnu dramu gradi pokušaj urednice emisije “Sagledavanje” Vere Katić da polomi sistem zasnovan na lažima, (auto)cenzuri, ali i strahu zaposlenih od posledica istraživačkog i slobodnog novinarstva.

Dramaturškinja Sara Radojković kaže da je bilo izazovno pisati predstavu , s jedne strane jer novinarstvo predstavlja izuzetnu profesiju koja je potrebna društvu, a s druge strane, na neki način se prikazuje propadanje novinarske profesije.

”Mislim da je to svakodnevna borba. Ja ne mogu nikoga da osudim, svi se konstantno nalazimo u različitim pozicijama. Ono što je meni bilo važno je da mora postojati i individualna odgovornost ali i kolektivna. I često se nekada ljudi sakrivaju malo iza kolektiva, a kolektiv iza pojedinca”, rekla je dramaturškinja Sara Radojković

Jedan od glumaca u predstavi  ’’Urednik’’ Vladan Slavković, kaže da je teško trpeti polsedice uredništva koje, u današnjem vremenu, ne mari ni za istinu a ni za ljude.

” Ja mislim da smo mi večeras baš i pokazali ono što je i bio naš cilj, a to je da političari uvek lažu. I često su mediji instrument tih laži i vrlo često smo u situaciji da naše lične sudbine budu žrtve njihovog ponašanja”, kaže glumac Vladan Slavković.

Predstava ’’Urednik’’ zapravo oslikava pravo stanje u medijima i koliko se vrši pritisak na novinare kako bi se prava  istina sakrila. Iako je uvrštena  među 10 najboljih , ova predstava do sada nije bila podržana da bi bila vidljiva široj populaciji.

”Nismo bili ni na jednom većem državnom festivalu. Sve što uspevamo, uspevamo preko lokalnih zajednica.Preko zajednica koje sami pravimo i onda se tako udružujemo sa ljudima koji prave slično nezavisno pozorište”, zaključuje spisateljica Radojković.

”A to je ono što novine i sto uopšte televizija ne voli. Ne voli one ljude koji dodju i kažu, znate moramo da počistimo. Uvek je lepše slusati kako mi negde pobedjujemo, kako je sve super. I onda dolazimo u tu apstraknu situaciju gde smo veliki pobednici a ulazi nam prljavi”, naglasava glumac Slavković.

Predstavu je podržalo Medijsko sklonište u Novom Pazaru, koje čine Radio Sto plus, A1, Takt i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Predstava ’’Urednik’’  premijerno je izvedena 2020-te godine pred prvi lockdown.

Dž.Z.

RUBRIKE
Podeli