Posmatračka misija “Foruma 10” pratiće izbore za BNV

Posmatračka misija “Foruma 10” pratiće izbore za BNV

Nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10“ formirala je posmatračku misiju, koja će pratiti predstojeći izborni proces za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV),  kako bi se obezbedila transparentnost i uticalo na veću odgovornost svih aktera i u konačnici osiguralo poverenje građana u izborne rezultate.

Iz ove organizacije je saopšteno da na taj način žele da obezbede transparentnost i utiču na veću odgovornost svih aktera, ali i da osiguraju poverenje građana u izborne rezultate.

“Posmatračku misiju čini 10 domaćih posmatrača, koji dolaze iz civilnog društva, akademske zajednice, uglednih novinara i pojedinaca, koji će pratiti izborni proces na području grada Novog Pazara, opštine Tutin i Sjenica. Misija je akreditovana od strane Republičke izborne komisije (RIK)”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, u situaciji u kojoj izostaje veća zainteresovanost i monitoring izbornog procesa, njihov izeštaj će biti prosleđen međunarodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

“Uzimajući u obzir aktuelni politički trenutak i predizbornu atmosferu koja je značajno demokartizovana u odnosu na prethodne izborne procese, koji su bili karakteristični po izraženim tenzijama i netrpeljivošću političkih aktera, kao i činjenicu, da se prvi put na neposrednim izborima za BNV kandiduje pet autentičnih izbornih lista, postoji jasno izražena potreba za nadgledanjem izbornog procesa“, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Na izborima za novi saziv BNV učestvuju “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” i “Bošnjačka lista – Esad Džudžo”.

Oni su apelovali na sve učesnike izbornog procesa da svojim delovanjem i aktivnostima u finišu izborne kampanje, kao i na sam izborni dan doprinesu da izbori proteknu u demokratskoj i fer atmosferi.

 


CATEGORIES
Share This