Popis stanovništva od 1. do 31. oktobra: Uvodi se jedno novo pitanje

Popis stanovništva od 1. do 31. oktobra: Uvodi se jedno novo pitanje

Popis stanovništva biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, rekla je na konferenciji za medije pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.

Specifičnost popisa ove godine je da će prvi put u popisu biti elektronski upitnici, umesto papirnih. Metod sprovođenja popisa će i dalje biti tradicionalan, od vrata do vrata, gde će popisivači prvo od građana prikupiti podatke a zatim ih uneti elektronski. Podaci će se koristiti isključivo u statističke svrhe, nikada kao individualni, piše Danas.

Republički zavod za statistiku sprovodi popis i odgovoran je za zaštitu podataka. Preliminarni rezlutati će biti objavljeni 30. novembra, a konačni rezultati planirani su od aprila 2023. do kraja maja 2024.

Ukupni troškovi ovogodišnjeg popisa iznose oko pet evra po stanovniku. Deo sredstava obezbeđen je iz budžeta Republike Srbije, a deo iz sredstava Evropske komisije, nacionalni program je EU za razvoj statistike u Srbiji.

Ove godine, 18. aprila, obeležava se  i 160 godina od zvanične statistike u Srbiji.

U petak 22. jula biće raspisan javni poziv za sve one koji su zainteresovani da budu popisivači ovogodišnjeg popisa, i trajaće do 5. avgusta. Biće angažovano 15.000 popisivača, a za učešće u popisu mogu se prijaviti sva zainteresovana lica.

Načelnik odeljenja za pravne poslove Mladen Veličković objasnio je ko sve može da se prijavi kao popisivač i koje uslove treba da ispunjava.

Opšti uslovi koje lice mora da ispuni da bi bio popisivač jesu da bude punoletno, da je srpski državljanin sa prebivalištem/boravištem u Republici Srbiji, kao i da nije osuđivano ili kažnjavano i da se trenutno protiv njega ne vodi krivični postupak.

Pošto popisivači u svom radu koriste računar, neophodno je poznavanje rada na računaru i posedvanje interneta jer se podaci šalju na servere Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: Nova S

RUBRIKE
Podeli