Policija uputila apel za bezbednu vožnju i odgovornost u saobraćaju

Policija uputila apel za bezbednu vožnju i odgovornost u saobraćaju

U periodu od 22. do 28. aprila 2024. godine, širom sveta se obeležava Nedelja prevencije povreda u saobraćaju. Ovaj događaj ima za cilj da skrene pažnju na katastrofalne posledice saobraćajnih nezgoda, kako na pojedince, njihove porodice, tako i na društvo u celini.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, saobraćajne nezgode su vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine.

U Republici Srbiji, u poslednjih pet godina, prosečno je godišnje poginulo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a gotovo 16.000 lakše telesne povrede. Posebno alarmantno je to što skoro polovinu poginulih na našim putevima čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobraćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštuju propise i odgovorno se ponašaju u saobraćaju, kako bi direktno doprineli smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica na našim putevima.

Posebno se skreće pažnja vozačima da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i da obavezno koriste sigurnosni pojas, kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu vozila.

Bezbednost u saobraćaju je odgovornost svakog pojedinca. Učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo živote i sprečimo neželjene tragedije na putevima. Podržimo Nedelju prevencije povreda u saobraćaju i zajedno radimo na stvaranju bezbednijeg okruženja za sve učesnike u saobraćaju.

CATEGORIES
Share This