Počele isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, plate veće od 8% do 15%

Počele isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, plate veće od 8% do 15%

Isplate su počele sa novembarskom platom, čija je isplata počela u mesecu decembru.

Plate su uvećane u rasponu od 8% do 15%. Mali je rekao su najveće povećanje plata od 15% dobile medicinske sestre, zatim slede doktori sa 10% povećanja, a toliko su dobili i istraživači u naučno –

istraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture, zatim 9% su dobili zaposleni u visokoškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite. Zaposleni u državnoj upravi su dobili po 8% povećanja plata.

Osnovna neto plata medicinske sestre, bez minulog rada, u oktobru 2019. godine iznosila je 42.819 dinara, dok u novembru iznosi 49.242 dinara, dok je osnovna plata doktora specijaliste u oktobru iznosila 87.518 dinara, a u novembru iznosi 96.269 dinara.

Osnovna neto plata, bez minulog rada, sa sedmim stepenom stručne spreme u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i predškolskim ustanovama, za vaspitača, učitelja i nastavnika, je povećana sa 54.216 dinara, koliko je iznosila u oktobru 2019. godine, na 59.095 dinara, koliko iznosi u mesecu novembru.

„U sektoru zdravstva medicinski tehničari u 2020. godini će imati prosečnu platu veću za 37,9%, u odnosu na period pre fiskalne konsolidacije, odnosno 53,2% veću u odnosu na 2015. godinu. U sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja zaposleni će u 2020. godini imati prosečnu platu veću za 29,7%, u odnosu na 2014. godinu, pre početka fiskalne konsolidacije, odnosno 44,1% veću u odnosu na 2015. godinu, rekao je ministar finansija.

Prosečna plata profesionalnog vojnika sa srednjom stručnom spremom u oktobru 2019. godine iznosila je 43.114 dinara, dok je u novembru iznosila 46.994 dinara, što je povećanje za 9%.

„Zahvaljujući dobrim rezultatima stvorili smo fiskalni prostor koji koristimo tako što, između ostalog, povećavamo plate u javnom sektoru i na taj način podižemo životni standard građana Srbije. Osim toga, povećali smo minimalnu cenu rada, tako da će ona od 1. januara biti veća za 3.000 dinara. Tako podstičemo i veće zarade u privatnom sektoru, gde takođe radi veliki broj građana Srbije. Samim tim, očekujemo da prosečna plata već u decembru bude oko 500 evra. To je obećanje koje smo dali i koje je možda nekima zvučalo nedostižno, ali koje ćemo uspeti da ispunimo“, istakao je ministar Mali.

On je dodao da nije bilo lako 2014. godine, kada je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić započeo strukturne reforme.

„Nije bilo lako ni u ekonomskom a ni u političkom smislu, ali sada vidimo da je to bila dobra, prava i hrabra odluka. Ponosni smo na makroekonomske rezultate i na ubrzani razvoj naše ekonomije, i želimo da to osete i građani Srbije. Svi naši makroekonomski pokazatelji su dobri, imamo rast BDP-a od 4,8% u trećem kvartalu ove godine, nezaposlenost nam je pala na 9,5%, a nezaposlenost mladih je smanjena sa 51,2%, koliko je iznosila 2012. godine, na 26%, koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine. U poslednjih pet godina u Srbiji imamo 400.000 novozaposlenih, po čemu se nalazimo u samom vrhu Evrope. Dobre rezultate nam potvrđuju i svetske finansijske institucije i rejting agencije, a upravo će sutra jedna rejting agencija objaviti reviziju našeg kreditnog rejtinga, te se nadamo i verujemo da ćemo dobiti dobre vesti“, naglasio je ministar.

Ministar Siniša Mali je istakao da nivo plata u 2020. godini zadržava učešće od 9,5% BDP, na nivou opšte države, koliko će iznositi i na kraju 2019. godine.

(b92)

CATEGORIES
Share This