Opštinski arhitekta: Rekonstrukcija južnog bezistana pod strogim nadzorom stručnjaka

Opštinski arhitekta, Elvir Hamidović rekao je da se radovi na rekonstrukciji Južnog bezistana izvode prema najvišim standardima i pod strogim nadzorom stručnjaka, te se suprotstavio glasinama o lošem kvalitetu radova.

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji Južnog bezistana obuhvataju uređivanje dotrajalih i urušenih delova zidina, rekao je Hamidović.

 „Svi radovi se izvode isključivo po tehničkoj dokumentaciji koju je uradio Republički zavod zaštite spomenika kulture iz Beograda na čelu sa timom inženjera koji se bave restauracijom, sanacijom i rekonstrukcijom i revitalizacijom kulturno-istorijskih spomenika, dodaje Hamidović.

On dalje objašnjava da proces uključuje pažljivo demontiranje i ponovno postavljanje kamenja, koje se prethodno obrađuje i vraća na svoje mesto.

„Svaki kamen ima svoje mesto s kojeg je uklonjen, nakon njegove obrade, oštećavanje on se vraća na svoje mesto,“ dodaje Hamidović.

Hamidović kaže da malter koji se koristi je specijalno pripremljen prema recepturi iz perioda turske vladavine, kako bi se očuvala autentičnost.

„Stručnjaci zavoda zašli su, došli, uzeli su uzorke maltera, nosili su na ispitivanje, utvrdili su njihov sastav, bukvalno je rađen identičan malter koji se radio za vreme Turaka,“ ističe Hamidović.

Hamidović je u svom obraćanju odgovorio i na kritike da se kvalitetniji radovi izvode na spomenicima drugih religija, u odnosu na spomenike islamske baštine, te je naglasio da se svi radovi izvode po istim visokim standardima.

„Apsolutno nije tačno da se radovi izvode lošije nego na spomenicima hrišćanske baštine. Pozvaću ih da isto to kažu da li je kula Džephana urađena lošije. Neka dođu, neka pogledaju kako se radi rekonstrukcija, revitalizacija i sanacija,“ kaže Hamidović.

Hamidović je uputio poziv svim zainteresovanima da se upoznaju sa projektima i daju konstruktivne predloge, umesto da šire neosnovane informacije i dodao da rekonstrukcija i revitalizacija ima za cilj očuvanje naše baštine za buduće generacije.

CATEGORIES
Share This