Opozicija o cenama – Tabaković preporučuje mast za išijadikus, a za inflaciju?

Opozicija o cenama – Tabaković preporučuje mast za išijadikus, a za inflaciju?

Na sednici Odbora za finansije guvernerka Jorgovanka Tabaković predstavljala je izveštaje o monetarnoj politici i radu Narodne banke. Bila je to prilika da poslanicima opozicije pojasni da je dve trećine inflacije u Srbiji uzrokovano poskupljenjem hrane i energenata, da je inflacija uvezena, da će u septembru dostići pik, posle čega će početi da pada.

Pandemija, rat u Ukrajini, pa energetska kriza. Tako glasi odgovor guvernerke NBS na pitanje zašto cene vrtoglavo rastu. U odnosu na prošlu godinu 13,2 posto, poslednji je podatak kojim raspolaže guvernerka.

„Očekujemo pik u sledećem mesecu koji neće biti mnogo iznad ovoga, a onda opadajuću putanju“, rekla je Tabaković.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke poručio je da je mleko poskupelo 38 procenata, jaja 75 procenata, junetina 71 procenat, piletina 79, šećer 64 procenta, a ulje 54 procenta.

„A da Vas pitam, zašto se ne raspitate i informišete kakve su cene u Nemačkoj, kakve su cene u Austriji“, upitao je na to Nikola Radosavljević iz SNS.

Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, pitao je zašto je kod nas gorivo skuplje 20 posto nego u Hrvatskoj.

„Mi ne možemo da se merimo sa cenom derivata ni sa Hrvatskom ni sa Mađarskom. Ovi zato što dobijaju direktno iz naftovoda, a ovi drugi zato što imaju rafinerije i luke gde pristiže sirova nafta“, odgovorio je Veroljub Arsić, poslanik iz redova naprednjaka.

Pošto su se merili sa Hrvatskom i Mađarskom, i uporedili sa Nemačkom i Austrijom, predstavnicima vlasti ostalo je da zaključe.

„Podaci govore da smo građanima Srbije obezbedili sigurnost i u istorijski nezbeleženim okolnostima“, navela je Tabaković.

Miroslav Aleksić je ocenio da se radi o „lepom političkom govoru“ guvernerke.

„To ne čudi, zato što je ova vlast uvela praksu da politički funkcioneri zauzimaju najvažnija mesta u državi“, kazao je.

„Prva rečenica koju sam naučila jeste da se politikom ne bave samo bogovi, robovi i zveri. Svi se bavimo politikom, a neki se bave politikanstvom“, odgovorila je Tabaković.

„Kada pričate o problemima vi pričate o periodu od pre 2012. a kada pričate o uspesima, samo vi pa vi, pa vi“, rekao je poslanik Nenad Mitrović iz Demokratske stranke.

Na dobacivanje poslanika SNS Radosavljevića da ga „boli ta 2012“, odgovara: „Ne, mene ništa ne boli. Mene boli išijadikus levi“.

„Mogu da Vam preporučim jednu mast radikulin, odlična je. Ruska je doduše, ne znam da li mažete te masti, ali pomaže“, kazala je Tabaković.

Radikulinom bolove u kičmi, a dvocifrenu inflaciju guvernerka leči postepenim povećanjem kamatnih stopa.

„Vodimo računa o tome da obezbedimo takozvano ‘meko prizemljenje’ ili ‘soft landing’“, rekla je.

Ma koliko meko, prizemljenje neće proči bez posledica, prevode na laicima razumljiviji jezik poslanici vlasti.

„Od ratova i sankcija Srbija nije bila pred većim izazovima nego što su danas. Ne možemo da predvidimo šta će sve da se desi“ upozorava Veroljub Arsić.

Dušan Bajatović iz SPS ističe da „ako imate uvezen problem, vi u stvari ne možete da utičete na njega“.

„Vrlo malo toga zavisi od nas“, kaže Arsić.

Izvor:N1

CATEGORIES
Share This