Očekivanja modernog sveta od jedne žene?

Očekivanja modernog sveta od jedne žene?

Žene u svetu su manje plaćene za isti posao koji obavljaju za razliku od svojih kolega suprotnog pola i to od 18-24%, kažu statistički podaci. Istraživali smo kakva je situacija u Novom Pazaru i informacije do kojih smo došli govore da se mali broj pripadnica nežnijeg pola bavi preduzetničkim delatnostima, odnosno da je jako mali broj žena koje su na rukovodećim mestima. A šta je to što se od njih očekuje?

Razlika u platama žena i muškaraca se u Srbiji kreće između 8,8 i 11 odsto, kako pokazuju podaci institucija i nevladinog sektora, što je svrstava među zemlje sa najnižim razlikama u platama u Evropi.

“Možda bismo krenuli od onoga da žena nosi tri stuba kuće, kažu patrijarhalna uverenja da je žena u skladu sa tim žena veoma uvažena, a ja bih rekla da je preopterećena jer niko ne želi da nosi tri stuba kuće kad bismo mogli da podelimo te stubove“, rekla je za A1 direktorka Kulturnog centa “DamaD“ Zibija Šarenkapić. 

Međutim, razlike na rodnoj osnovi daju se primetiti i u drugim sferama života, a one često počivaju i na vaspitnim obrascima ponašanja koje diktira jedna sredina.

“Prema tradicionalnim obrascima života u Novom Pazaru, žene su češće te koje obavljaju kućne poslove, samim tim budu češće i ekonomski zavisne od nekog, a put ka ostvarenju prava zna da košta. Ti obrasci takođe diktiraju rodnu ulogu žene u društvu“, istakao je za A1 advokat Mirza Ramusović.

U Srbiji je Dan rodne ravnopravnosti prvi put obeležen prošle godine, 11. juna 2022. u znak sećanja na 11. jun pre 182 godine kada je u Srbiji otvorena prva škola za devojčice.

“Uvek postoji nešto što se očekuje od jedne žene, to je često edukacija, brak, zadire se u privatnost, a do osobe je postavljanje granica“, rekla je Muhterema Čuljković, koordinatorka nevladine organizacije “Svetionik“.

Očekivanja kao ideja o tome kako stvari moraju biti postavljene u našim i tuđim životima, utvrđena pravila kojih mislimo da se treba pridržavati često znaju da deluju neprijatno onome ko trpi taj pritisa, a ona često dolaze od naših bližnjih pa se desi i da osećamo krivicu ako se ne ispune očekivanja drugih od nas.

“Kada sam upisala fakultet, naišla sam na bezbroj komentara da taj smer “nije za žene, da se mi nećemo baš snaći dobro u njemu, da je bauštela samo za muškarce“, dodala je Aida Latifović, studentkinja građevine na DUNP-u.

Kakav stav u odnosu na temu razlike između muških i ženskih poslova imaju naši sugrađani, postoje li stvari koje nas u nekom smislu dele i šta je to što naši sagovornici ističu kada je reč o položaju žene u današnjem vremenu, pogledajte u videu u nastavku.

 

CATEGORIES
Share This