Obeležena 22. godišnjica stradanja civila u bombardovanju (video)

Obeležena 22. godišnjica stradanja civila u bombardovanju (video)

Minutom ćutanja, paljenjem sveća i polaganjem venaca danas je obeležena 22. godina od pogibije 11 civila u Novom Pazaru, u NATO bombardovanju stambene zgrade R-74.

Vence su položili rodbina poginulih, sugrađani, predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, policije i SUBNOR-a.

U ime Republičkog odbora SUBNOR-a Dragan Novović rekao je da ni posle ovoliko godina javnost ne zna zašto je bombardovana ova zgrada, jer nije predstavljala vojni objekat i nije mogla da posluži u vojne svrhe.

“Mi smo pokušali da tražimo pravdu pred međunarodnim institucijama, međutim, nismo mogli da izdejstvujemo bilo kakvu satisfakciju za porodice i naše sugrađane. Ono što će ostati sigurno je da je ovo bio zločin nad civilnim stanovništvom, bez ikakvog opravdanja. Nadamo se da se ovo više neće dešavati nigde i nikada“, rekao je Novović.

Na ovu stambenu zgradu 31. maja 1999. godine , oko 13. 25 sati, bačena je razorna bomba, teška više stotina kilograma koja je ubila 11, a povredila preko 20 Novopazaraca.

U napadu su stradali najmlađa žrtva NATO agresije na SR Jugoslaviju dvogodišnji Marko Simić, njegov otac Vladan Simić, kao i Marko Roglić, Dragica Biorac, Zvezdan Jajić, Dejan Milošević, Miodrag Nikić, Đorđe Pantović, Golub Ratković, Radun Vranić i Dragan Simović.

RUBRIKE
Podeli