NVO iz Novog Pazara osudile ubistvo Ćelahmetovića, sutra Dan žalosti u Priboju

NVO iz Novog Pazara osudile ubistvo Ćelahmetovića, sutra Dan žalosti u Priboju

Povodom ubistva Pribojca Ervina Ć. od strane pripadnika policije, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In izdali su saopštenje za javnost u kojem najoštrije osuđuju brutalno ubistvo Bošnjaka Ervina Ć. iz Starog Priboja, od strane Igora A. pripadnika specijalne policijske jedinice iz Beograda, koji je tokom vikenda došao u rodni grad.

U Saopštenju se navodi da se Ubistvo  desilo u jednom ugostiteljskom objektu u samom centru grada, što dodatno govori o ugroženosti bezbednosti građana Priboja.

„Takođe, izražavamo duboku zabrinutost zbog neadekvatnog reagovanja državnih organa, pre svih Policijske uprave Priboj, naročito zbog ishitrenog, rekli bismo, sramnog saopštenja, u kome, čini nam se, unapred pokušavaju da relativizuju zločin koji je izvršio njihov kolega. Podsećamo da je u pitanju veoma osetljiva sredina usled događaja iz devedesetih, kao i velikog broja zločina nad Bošnjacima u ovoj opštini od kojih mnogi do danas nisu kažnjeni, a porodice žrtava nisu obeštećene. „, navodi se u saopštenju .

Oni dodaju da je bilo još slučajeva, a posebno sa osvrtom na učestalost sličnih događaja u poslednjem periodu, a naročito sa događajem iz januara prošle godine, ističemo da je neophodno preispitati funkcionisanje BIA i MUP-a, dok ćutanje čelnika ovih institucija zaslužuje razmatranje njihove odgovornosti, tj. njihove smene sa ovih funkcija.

„Zahtevamo hitnu reakciju državnih organa da profesionalno procesuiraju i kazne odgovornog za ubistvo Ervina Ć. kao i da javnost blagovremeno i istinito informišu o ovom tragičnom događaju.
Sandžački odbor, KC “DamaD” i Urban-In smatraju da je država dužna da napravi hitne konkretne korake kako bi obezbedila sigurnost svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju poverenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.“ , stoji u saopštenju ovih organizacija.

Povodom ove tragične smrti predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović doneo je Odluku o proglašenju Dana žalosti za utorak, 23. maj.

Za vreme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Podsećamo, ranije danas Bošnjačko nacionalno vijeće i bošnjačke političke partije osudile su ubistvo Ervina Ćelahmetovića i zatražile hitnu reakciju nadležnih državnih organa, hapšenje i kažnjavanje ubice.

Za policajacem I.A. (28) je raspisana potraga.

Prijepoljska policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Užicu uhapsila M. S. (26), N. G. (22) i M. A. (65) iz Priboja zbog sumnje da su policajcu osumnjičenom za ubistvo pomogle da pobegne posle izvršenog krivičnog dela.

CATEGORIES
Share This