Novopazarski diler dobio preko sedam godina zatvora

Novopazarski diler dobio preko sedam godina zatvora

Na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina i 7 meseci zbog krivičnog dela Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga osuđen je Novopazarac Albin J. (36), saopštio je danas Viši sud u Novom Pazaru.

Sud je posebno istakao da je Albin J. postao višestruki povratnik, budući da je već dva puta ranije osuđivan za krivična dela sa umišljajem, te je i ovog puta doneta stroža kazna prema institutu višestrukog povrata.

“Ranije je dva puta osuđivan za krivična dela sa umišljajem na kaznu zatvora od najmanje godinu dana, pri tom od dana otpuštanja učinioca sa izdržavanja izrečene kazne do izvršenja novog krivičnog dela nije proteklo pet godina“, navodi se u obrazloženju presude.

Iako presuda još uvek nije pravnosnažna, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru će temeljno razmotriti detalje iz prvostepene presude. U skladu sa zakonom, tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu i obaveštenje o njihovoj odluci biće doneto u zakonskom roku.

Podsećamo, u poslednjem izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala iz 2021., uloga Novog Pazara, kao bitnog čvorišta u krijumčarenju narkotika je znatno manja nego prethodnih godina ali je ta vrsta kriminala i dalje prisutna.

izveštaju te organizacije iz Ženeve piše da je Novi Pazar devedesetih godina prošlog veka bio čuveno čvorište kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja velikih količina heroina visoke čistoće iz Turske ka ostalim gradovima regiona, Zapadne Evrope, među kojima je i London.

Globalna inicijativa podseća da je Stejt dipartment 2008. godine proglasio Novi Pazar “najvećim stovarištem heroina u Evropi”.

“Izgleda da su ti dani Novog Pazara prošli. Kriminalci iz devedesetih i dvehiljaditih su, navodno, novac uložili u legalne tokove i prestali da se bave kriminalom. Krijumčarenje heroina preuzele su veće i moćnije grupe van Sandžaka koje se bave krijumčarenjem kokaina. Iako se heroin i kokain i dalje krijumčare kroz Novi Pazar, količine su znatno manje nego ranije”, navodi se u izveštaju.

Globalna inicijativa dodaje i da se na lokalnom tržištu Novog Pazara mogu naći gotovo sve vrste droga, da je ulična cena grama marihuane 1.000 dinara, heroina, amfetamina i ekstazija oko 1.500 dinara, a kokaina 8.000 dinara, ali i manje.

CATEGORIES
Share This