Novopazarci odali počast đacima i radniku koji su juče ubijeni u beogradskoj školi (video)

Novopazarci odali počast đacima i radniku koji su juče ubijeni u beogradskoj školi (video)

Učenici i profesori Škole za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru odali su počast đacima i radniku koji su juče ubijeni u beogradskoj školi. Njihovom pozivu odazvale su se i druge škole, kao i brojni Novopazarci. 

Minutom ćutanja, svećama, cvećem Novopazarci su odali počast žrtvama  iz beogradske škole „Vladislav Ribnikar“ sa porukom da se ovo nikada nikom ne ponovi.

Profesor Škole za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru Aladin Sejfić rekao je za A1 da je došao na oda počast, jer mora da se odvoji zlo od dobrog , dobro mora da bude uvek na prvom mestu.

„Došao sam da pružim moralnu podršku kao roditelj, kao prosvetni radnik.  Već dva dana razmišljamo nemilom događaju i voleo bih da je ovo samo san.  Naša zemlja ne zaslužuje ovo. Nešto izmakne kontroli, da li u porodici ili u nekoj instituciji,  ali smatram da moramo da izvučemo pouku i da se ovo više nikada nikome ne desi.“ , rekao je profesor Sejfić.

Studetkinja medicine Medina Radetinac kaže da ne smemo dozvoliti da se ovako nešto još jednom dogodi, da nije bitno ko je kriv u ovoj situaciji, već je bitno da izvučemo pouku.

“ Večeras samo ovde da izrazim svoju  saosćajnost  sa roditeljima koji su izgubili nešto najdragocenije, a to je jedan mlad život, to su mladi snovi koji su trebali da žive i to u usponu. Kada  jednostavno odgajate  svoju decu i kada ste u poziciji da budete dete, očekujete da budete u državi koja će vam obezbediti najsigurniju budućnost i  život.  U ovom slučaju desilo se nešto kobno, nešto što mi kao nacija i narod nismo smeli da dozvolimo. “ , rekla je Medina.

Profesorica Ugostiteljske škole u Novom Pazaru Almasa Župljanin ističe za A1 da je negde sistem zakazao za ovakve i slične situacije.

“ Sistem  je napravio da deca budu previše slobodna u odabiru svojih radnji  i demokratije. Sistem je taj koji je zakasnio i zakazao, jer bitno je na vreme prepoznati problem.  Lično  kao profesor,  kao roditelj i  kao društveno odgovorna osoba sam ovde da pokažem solidarnost da iskažemo revolt i bunt da se ovo više ne dešava i da naše škole budu bezbedne za decu. “ , kaže Župljanin.

Nastavnica jedne osnovne škole  Marija Stefanović  istakla je da ima nade za sve nas, da umemo da se ujednimo kada nam je najteže.

„Sistem zakazuje, ali sistem smo mi. Mi smo tu da ga menjamo.  U ovim vremenima je najbitnije da budemo hladne glave i toplog srca, a da usijane glave ostavimo sa strane. Drago mi je da su ovde kolege i što ima dosta dece. Predajem petom i osmom razredu. Petaci ne shvataju šta se dešava, ali znaju da je nešto loše, dok su  osmaci  zbunjeni, zgranuti da neko njihovog uzrasta  može tako nešto da uradi. Mi smo nažalost negde i u svojoj okolini imali tragične situacije i pričamo sa decom. Kroz odeljenske časove pokušavamo da kažemo deci da nikada nisu sami  i da ni jedan problem ma koliko delovao stašno nije nerešiv. Radimo na tome da deca shvate da mogu da računaju na nas. “ , rekla je Stefanović.

Predsednik nevladine organizacije Urban In Sead Biberović kaže za A1 da moramo sve da uradimo da naša deca budu sigurna u školama.

“ Svi zajedno moramo da radimo da nam deca budu sigurna u školi, od države pa do svakog pojedinca. Izuzetno je bitno što se i Novi Pazar uključio jer šaljemo da  je spas u zajedništvu. Ovo tragedija nije zadesila samo Beograd, nego sve nas. Ovo su naša deca. “ , rekao je Biberović

Da podsetimo da je u  pucnjavi koja se juče  dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru život izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja škole, saopštio je MUP Srbije. Ukupno je povređeno šestoro dece i jedna nastavnica i oni su trenutno zbrinuti u Tiršovoj i Urgentnom centru. Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu. Dečak se od ovog trenutka nalazi na posebnom mestu, biće smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju, njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, nepropisno čuvao iako je imao sve dolzvole, uhapšen, privedena je i majka.“ , rekao je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije donela je odluke posle jučerašnje tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, potvrđeno je danas Tanjugu u Vladi Srbije.  Najnovijim odlukama Vlada predlaže Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.), na dve godine. U roku od tri meseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Enes Radetinac

 

 

CATEGORIES
Share This