Novom Pazaru neophodan lokalni ombudsman

Novom Pazaru neophodan lokalni ombudsman

Novom Pazaru neophodan  je lokalni ombudsman i  građanima, pre svega mladima, potrebno  je dodatno obrazovanje o demokratiji s ciljem unapređenja demokratske kulture u Novom Pazaru, zaključeno je danas na tribini „Local DemTalks – razgovori o demokratiji na lokalu“ u organizaciji Udruženje građana CRTA i NVO REPER.

Tribina je organizovana s ciljem da skrene pažnju građanki  građana Novog Pazara o važnosti uspostavljanja institucije lokalnog ombudsmana, ali i o neophodnosti uvođenja javne rasprave prilikom odlučivanja. S obzirom da ta praksa nije dovoljno zaživela u Novom Pazaru, ovakvi razgovori o demokratiji su od izuzetnog značaja, smatra politikološkinja i članica NVO REPER Andrijana Maksimović.

”Značaj obeju institucija je izuzetan. Jako nam je važno da o ovoj temi učešće uzmu svi oni koji su prisutni kao javnost, da postavljaju pitanja, jer se pre svega ta pitanja tiču građanstva i samog njihovog poimanja obe ove institucije. Izuzetno je važno da razumemo šta znači postojanje lokalnog obudsmana i koliko je važno postojanje instituta javnih rasprava na lokalnom nivou”, rekla je Maksimović.

O značaju institucije obudsmana, na tribini je govorila v.d. pomoćnika generalnog sekretara zaštitnika građana Jablanka Tabaš.

Događaju su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, Gradske uprave, medija kao i zainteresovani građani i studenti.

Ova tribina održana je povodom Međunarodnog dana demokratije, koji se obeležava u nedelju, 15.septembra.

 

 

CATEGORIES
Share This