Novi Pazar počeo sa obeležavanjem 563. godišnjice postojanja

Novi Pazar počeo sa obeležavanjem 563. godišnjice postojanja

Povodom obeležavanja 563. godišnjice postojanja Grada Novog Pazara, tokom ove nedelje organizovane su brojne kulturne, sportske, zabavne i edukativne manifestacije.

Počev od ponedeljka, 15. aprila, u 11 časova kod Sebilja, manifestacije započinju pesmom, recitacijama i karnevalom koje će predstaviti mališani vrtića „Čarolija“, dok Kulturni centar za 12 časova najavljuje koncert dečijeg hora „Iznad duge“.

Centralna manifestacija, Svečana akademija, zakazana je za subotu, 20. aprila, u Foajeu Kulturnog centra s početkom u 18 časova. Na ovom događaju, brojni pojedinci ovog grada će biti nagrađeni poveljama i plaketama, što predstavlja priznanje za njihov izuzetan doprinos političkom, privrednom, kulturnom i regionalnom razvoju.

Organizatori ovih događaja su Kulturni centar, Muzej „Ras“, Centar za decu i omladinu “Duga”, Arhiv „Ras“, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“, Sportski savez, Ustanova za sport, Predškolska ustanova “Mladost” i osnovne škole Novog Pazara.

Dan Novog Pazara obeležava se 20. aprila Statutom grada i predstavlja potvrdu o njegovom trajanju kao političkog, privrednog, kulturnog i regionalnog centra.

Novi Pazar je u periodu između 1459. i 1461. godine, kao Yeni Bazar, podigao osnivač Sarajeva, Šapca i Skoplja, osmanski vojskovođa Isa-beg Isaković. Prvi pisani dokument koji spominje samo ime Novi Pazar je odluka Malog Vijeća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

CATEGORIES
Share This