NOVI PAZAR Izložba “Hidžab kao fenomen konstruisanja i osporavanja identiteta“ sutra u muzeju

NOVI PAZAR Izložba “Hidžab kao fenomen konstruisanja i osporavanja identiteta“ sutra u muzeju

Nejednako prisustvo i stereotipna reprezentacija žena u različitim formatima medija jesu osnovni razlozi za realizaciju izložbe “Hidžab kao kulturni i verski označitelj – Interpretacije drugosti“, navode iz Akademske inicijative “Forum 10“ koji su i organizatori ove manifestacije.

Ovaj događaj biće otvoren sutra, u četvrtak 19. oktobra sa početkom u 19 časova u novopazarskom Gradskom muzeju “Ras“.

U organizaciji “Foruma 10“ projekat će biti realizovan uz podršku fonda Hartefakt i Vlade Švajcarske, u cilju promocije žena sa hidžabom i rušenja predrasude na osnovu njihovog načina odevanja, uz pružanje podrške njihovoj slobodi i pravima.

“Žene čiji je izgled i odevanje u skladu sa ustaljenim shvatanjima lepote o zapadnjačkim stilom odevanja koristi se kako bi se ulepšao tekst, žene sa hidžabom se koriste kako bi se pojačao i održao stereotip o opasnom identitetu i drugosti. Muslimanske žene i devojke označavaju se kao zaostale i potencijalni neprijatelji, a neusklađenost fotografije sa tekstom to značenje širi na čitavu muslimansku zajednicu. Hidžab je reprezentovan u okviru diskursa straha i pretnji i opasnosti od drugog“, navodi se u pozivu.

Fotografije su rađene sa ženama  iz Novog Pazara različitih društvenih, socijalnih, obrazovnih i starosnih granica koje nose hidžab i, kako organizatori ističu, cilj je da se ukaže kako se on manifestuje u javnom i privatnom prostoru.
*Autori fotografija su Srđan Veljović i Irfan Ličina.
CATEGORIES
Share This