“NISMO NI OSLOBODILI KREVET, A VEĆ JE DRUGO DETE DOŠLO“ Dečje odeljenje u Novom Pazaru puno (VIDEO)

“NISMO NI OSLOBODILI KREVET, A VEĆ JE DRUGO DETE DOŠLO“ Dečje odeljenje u Novom Pazaru puno (VIDEO)

Od pre desetak dana od kada su krenule respiratorne infekcije, Dečje odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru puno je dece i novorođenčadi. Načelnica tog odeljenja, dr Hadija Toković za A1 kaže da je hospitalizovan neuporedivo veći broj dece nego za vreme epidemije korona virusa.

Situacija na odeljenju je alarmantna, čemu svedoči i podatak da su jutros sa ovog odeljenja otpustili deset, a primili novih 15 najmlađih pacijenata, kaže dr Rajko Popović.

“Nekoliko puta je povećan broj hospitalizovane dece u odnosu na uobičajeno stanje. Simptomi su kašalj, produženi kašalj kod dece svih uzrasta, koji je praćen temperaturom, otežanim disanjem. Pokušavamo da ih lečimo kroz ambulantno, a ako je teže stanje šaljemo ih na odeljenje“, ističe Popović.

On kaže da dominiraju respiratorne infekcije, upale disajnih puteva, bronhitisi, bronhiolitisi, čak i upale pluća, a, kako kaže, posebno je zabrinjavajuće što se to dešava i kod novorođenčadi starih tek mesec dana.

Ovu situaciju potvrđuje i Mina Jovičić, majka tromesečne bebe koja je ležala na odeljenju.

“Gužve su ogromne. Nismo ni oslobodili krevet, a već je drugo dete došlo. Zbog uslova sam se potpisala da izađem. Žene na stolicama spavaju, tu i borave, čak je jedna žena bila sa dvoje dece koja su morala spavati u istom krevecu“, ispričala je Mina, čija je tromesečna beba bila u izolacionoj sobi.

Ova situacija se na Dečjem odeljenju nije desila čak ni za vreme epidemije korona virusa, kaže dr Hadija Toković, koja je i načelnica tog odeljenja.

“Ovoliki broj pacijenata nismo imali od ’19 godine. Nikad nam se nije desilo da je odeljenje prebukirano i da u izolaciji leže dve majke i dvoje dece u isto vreme. U pitanju su vrlo ozbiljni bronhiolitisi koji se javljaju i kod odojčadi od po 15 dana, pratimo ih na monitoringu, moraju da budu na kiseoničnoj potpori. Pratimo ih 24 sata“, govori Toković.

U novopazarskoj bolnici na ovom odeljenju trenutno se nalazi 35 dece.

Lekari napominju da je problem sezonskog karaktera i da nije neobično da u drugoj polovini novembra imamo povećane respiratorne infekcije. Tome doprinosi promena vremena, zahlađenje, a verovatno i zagađenje vazduha.

Podsetimo, desetoro dece je i na infektivnom odeljenju, za koje se sumnja da su dobili trovanje hranom i koji imaju iste tegobe, iz istog restorana i istu simptomatologiju, rekla je za juče dr Hadija Toković, napominjujući da se i dalje čekaju zvanični rezultati.

CATEGORIES
Share This