Ni sneg ni paukovi: Misterija sablasnog drveta prekrivenog belom mrežom

Ni sneg ni paukovi: Misterija sablasnog drveta prekrivenog belom mrežom

Ako usred proleća i zelenila ugledate drvo koje od korena do vrha krošnje prekriva bela mreža, ne brinite – u pitanju je zanimljiv prirodni fenomen za koji je zaslužna jedna vredna vrsta.

Policajac Rič Satklif nedavno je ovekovečio nesvakidašnji prizor u Severnom Jorkširu: sablasno drvo u potpunosti prekriveno belom mrežom.

Očekivano, ova fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a svi zaljubljenici u čudesni svet prirode zapitali su se jesu li za ovo remek-delo zaslužni pauci. Kako naučnici objašnjavaju, ovog puta aplauz zaslužuje druga sićušna vrsta: gusenica moljca!

Ovaj insekt, ističe Kalum Megregor s Univerziteta u Jorku, neretko plete mrežu oko drveća i nekih predmeta, a i sam ovaj naučnik je pre nekoliko dana fotografisao hermelin moljca kako čini nešto slično na drvetu jabuke.

Štaviše, u prošlosti smo imali priliku da vidimo snimke automobila i drugih velikih predmeta prekrivenih mrežom moljca.

„Insekti pletu mrežu kako bi se zaštitili od predatora i parazita“, ističe Megregor.  Na primer, mnoge vrste osa polažu jaja unutar gusenica. Kada se larve ose izlegu, izlaze iz gusenice tako što je jedu i ubijaju, objašnjava Megregor.

„Pretpostavljam da su ove mreže korisne u držanju parazitoida podalje“, dodaje on.

To, međutim, nije sve. Dok se kreću granama drveta u potrazi za hranom, gusenice pletu mrežu kako bi zaštitile deo biljke na kojem se nalaze u tom trenutku. Zato je redak prizor drveta koje je od korena do vrha krošnje prekriveno mrežom rezultat udruženog rada većeg broja vrednih i gladnih gusenica.

Megregor ističe da ovakva mreža ima kratkoročan negativan efekat na stablo – ono može biti manje plodno i rasti nešto sporije u godini u kojoj je ulepšano na ovaj način, ali da ona ne ostavlja trajne posledice.

izvor: National geographic Srbija

foto: pixabay

CATEGORIES
Share This