Na ovim mestima se žene u Novom Pazaru ne osećaju bezbedno

Na ovim mestima se žene u Novom Pazaru ne osećaju bezbedno

Skoro 800 ispitanica iz Novog Pazara imalo je zadatak da u okviru projekta „Javne površine po meri bezbednosti devojčica i žena“ oceni koju javnu površinu smatra nebezbednom. Najveći procenat ispitanica ocenilo je neosvetljene prostore udaljene od centra grada/sela najnebezbednijim.

Preko polovine anketiranih žena i devojaka oseća se nebezbedno u javnom prostoru tokom večeri, a preko 20 odsto ispitanica se izjasnilo da su na javnim površinama u Novom Pazaru četiri ili više puta doživele nametljiva ili uvredljiva pitanja o privatnom životu, pokazuje istraživanje udruženja Monitor i Reakt.

Najmanje ispitanica je izuzetno nebezbednim ocenilo prostore u blizini verskih objekata.

  • 56,9% ispitanica su kao izuzetno nebezbedan javni prostor u mestu u kom žive označile neosvetljene prostore, udaljene od centra grada/sela;
  • 29,05% ispitanica izuzetno nebezbednim smatra parkove i gusto pošumljene delove grada;
  • 27,14% ispitanica smatra izuzetno nebezbednim mesta oko noćnih klubova/kafana/mesta prodaje alkohola;
  • 18,33% ispitanica je izuzetno nebezbednim ocenilo staze za šetanje/trčanje;
  • 13 % ispitanica smatra da su sve javne površine podjednako nebezbedne.

Na uzorku od 779 žena i devojčica iz Novog Pazara preko polovine anketiranih žena i devojaka se oseća nebezbedno u javnom prostoru tokom većeri/noći (54,05%), dok osećaj nebezbednosti u bilo koje doba dana prijavljuje kod 8,93% ispitanica.

U prilogu psihološkinja Bahta Šećeragić predstavila je značaj osećaja sigurnosti za mentalno zdravlje pojedinca ali i celokupno funkcionisanje društva.

“U svim fazama životne dobi potreba za sigurnošću je konstantna, dok se njen fokus i prioriteti mogu menjati. Nedostatak osećaja sigurnosti može imati ozbiljne posledice na psihofizičko stanje pojedinca. Osećaj sigurnosti je ključan za održavanje emocionalnog i fizičkog blagostanja, dok njegov nedostatak ima čitav niz negativnih posledica po organizam“, navodi Šećeragić.

Skoro 23% ispitanica se izjasnilo da je na javnim površinama u Novom Pazaru 4 ili više puta doživeo nametljiva i uvredljiva pitanja o privatnom životu, dok je 22,74% ispitanica ovakvo ponašanje doživelo 1-3 puta.

izvor: Instagram nalog @reakt.np

Projekat “Javne površine po meri bezbednosti devojčica i žena“ na podrucju Novog Pazara realizuju udruženja Monitor i Reakt uz podršku UN Women Serbia, a u sklopu projekta “Sigurnost devojčica i žena u javnom prostoru“, a uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije u Srbiji.

izvor: Reakt NP/A1 TV

CATEGORIES
Share This