MUP: Radimo na otkrivanju psihoaktivne supstance u obliku žvaka

MUP: Radimo na otkrivanju psihoaktivne supstance u obliku žvaka

Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus, iz MUP-a ističu, da pronalaskom bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu će oduzeti, nakon čega će se vršiti dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, odnosno drogi.

Kako navode iz MUP-a, u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama.
„Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga“, navedeno je u saopštenju.
Kako dalje stoji u saopštenju MUP-a, obavezno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.
„Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga“, zaključuju oni.
Poseban apel uputili su roditeljima, kao i ostalim građanima da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This