Mladi Novopazarci dobili priliku da pokažu svoju kreativnost

Mladi Novopazarci dobili priliku da pokažu svoju kreativnost

Deca i mladi iz Novog Pazara će imati priliku da predstave 54 filma, trajanja od 5 minuta u trećem po redu IKT FilmFestu. Mladi će se takmičiti za nagrade, a novitet na ovogodišnjem festivalu je i nagrada koju dodeljuje publika.

Na otvaranju festivala prisutni su bili ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, direktor Radio Beograda Milan Nedić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Na svečanom otvaranju ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović obratila se prisutnima i poželela sreću svim takmičarima.

“Draga deco, dragi nastavnici, poštovani direktori i gosti iz radio Beograda, drago mi je što sam danas ovde na otvaranju IKT Film Festivala. Na ovaj način spušta se zavesa na 33 kros RTS-a koja je najveća sportska i edukativna manifestacija u Evropi. Samo ove godine učestvovalo je više od 430 000 dece i mladih.

Ministarstvo prosvete je podržalo ovaj festival i veoma smo zadovoljni angažovanjem škola koje pripadaju školoskoj upravi Novi Pazar. Posebno smo zahvalni gradu Novom Pazaru koji već treću godinu na izvanredan način organizuje završnicu, hvala gradonačelniku Nihatu Biševcu, naravno i njegovom timu kao i svima vama.

IKT Film Festival potvrđuje da među decom i mladima ima onih koji su privrženi umetnosti, našta nam i ukazuje podatak da je ove godine pristiglo 54 filma. Žiri koji je sastavljen od eminentnih filmskih radnika doneo je odluku da se ovde u finalu na velikom platnu Kulturnog centra 18 filmova nadmeće za glavnu nagradu. Ko će imati najviše uspeha saznaćemo prekosutra oko 13h“, rekla je ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović.

Ministarstvo prosvete podržalo je ovaj festival pre svega jer kako kaže Minisatarka Đukić Dejanović, na ovaj način pokrećemo decu i mlade iz Srbije, regiona i dijaspore na stvaranje kratkog igranog i dokumentarnog filma.

U osnovi ideja je digitalno umetnička pismenost, upoznavanje različitih kultura, običaja, tradicija i naroda. Na ovom festivalu učestvuju škole iz Srbije i regiona ali i škole u inostranstvu zbog čega ovaj festival ima međunardni karakter.

Zahvaljujući organizaciji ovog festivala do sada se javnost upoznala sa radovima dece i mladih iz petnaestak zemalja.

“Ovaj festival već je postao tradicija i sigurno će u narednim godinama Novi Pazar biti još poznatiji po ovom festivalu.

Želim da se zahvalim i da čestitam svim učesnicima. Znam da su svi filmovi kvalitetni i da će sigurno najteži posao imati žiri.

Želim vam svima uspeha i do godine opet da se vidimo ovde.“ dodao je na kraju gradonačelnik Nihat Biševac.

Treći po redu Festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva IKT FilmFest održaće se u Novom Pazaru od 1. do 3. novembra.

 

CATEGORIES
Share This