Mladi čuvari kulture i tradicije – Zuhra Drndić (VIDEO)

Mladi čuvari kulture i tradicije – Zuhra Drndić (VIDEO)

Zuhra Drndić (30) iz Sjenice jedna je od rijetkih koji se bave iscrtavanjem žena, posebno djevojaka kanom, tehnikom sa duboko puštenim korijenima u tradiciji Bošanjaka na prostoru Sandžaka. Kana se još od antičkih vremena koristi za bojenje kože, a nastala je u arapskim zemaljama. Ovu tehniku, koja se smatra i načinom šminkanja, sama je savladala, jer je privlačila još od djetinjstva.

Zuhra za portal Free media objašnjava da se kanom mogu iscrtavati obrve, ruke, ali i drugi dijelovi tijela.

“Postupkom kane u prošlosti žene su mnogo iscrtavale svoje tijelo, najviše nokte i dlanove, najčešće crvenom bojom. Ipak, ja sam iz toga izvukla nešto drugačije, jer sam na internetu vidjela dosta ideja, tako da sada radim sa gotovo svim bojama.

Danas to nije prava kana, jer se koristi boja koja se ispira, mlade djevojke se često iscrtavaju bijelom, dok ja najviše koristim crnu i crvenu boju”, priča nam Zuhra, koja je po zanimanju strukovni ekonomista.

Objašnjavajući postupak uljepšavanja kanom ona nam govori da on počinje čišćenjem ruku, kako bi se boja što bolje nanijela na kožu.

Sam posao iscrtavanja kreacije na ruci traje od nekoliko minuta pa do čitavog sata, a njeno trajanje je i do nekoliko sedmica.

U bošnjačkoj tradiciji su se uglavnom djevojke pred udaju iscrtavale kanom, ali je danas to doživjelo transformaciju pa se nerijetko na taj način uljepšavaju djevojke  i žene za različite prilike.

“Bojenje kanom kao tradicija u Sjenici jeste očuvano, ali se od tog nekadašnjeg načina mnogo razlikuje. Starije žene su mi pričale da su se nekada ‘knile’ tako što su prste umakale u odgovarajuće posude. Na taj način su se jednako bojili nokti, ali i neki drugi dijelovi ruku. Danas to nije slučaj, jer se boja dobija u posebnim pakovanjima, pa se čak koriste i gotovi šabloni za iscrtavanje”, priča Zuhra za  portal Free media.

Osim što predstavlja vid uljepšavanja djevojaka i žena, njegovanje iscrtavanja kanom je važno kako bi se sačuvao dio tradicije Bošanjaka na ovim prostorima, uvjerena je Zuhra.

Ona ističe da se i sama kana može kombinovati sa nekim novim trendovima, te da i tako može biti sačuvana od zaborava.

Zuhra kaže da joj je podrška koju dobija sa svih strana za bavljenje ovim poslom itekako važna.

“Vjerujem da će ovo postati profesija od koje će zarađivati, te da ću u budućnosti organizovati obuke zainteresovanima za iscrtavanjem kanom. Na taj način će sve druge djevojke koje budu želele moći da savladaju neophodne veštine za ovu vrstu tjelesne umjetnosti”, zaključila je ona.

Projekat “Mladi čuvari kulture i tradicije“ realizuje Udruženje građana Free Media. Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

CATEGORIES
Share This