Milošević: Mere kasne, ne znam zašto su odlagane – na ivici smo provalije

Milošević: Mere kasne, ne znam zašto su odlagane – na ivici smo provalije

“Ove mere kasne, zašto su odlagane je ne mogu da shvatim, trebalo je da se dese davno, ka što mi iz Ujedinjenih portiv kovida predlagali”, kaže Emina Miloševic, docent imunologije, koja je deo inicijative Ujedinjeni protiv kovida i dodaje da se ne stavlja akcenat na testiranje i traženje kontakata.

Kako je rekla, nadležni su se oglušavali, kao da se negde ima zamisao da će korona da nestane, pa neće biti potrebno donositi nepopularne mere.

“Bio je ministar Lončar na sastanku sa predstavnicima Ujedinjeni protiv kovida. Koliko sam shvatila, oni idu polagano da bi se to prihvatilo. Mere moraju da se preduzimaju, ukoliko ne želimo neki scenario umiranja. Neki od naših predloga su da se uvaži Zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti i da epidemiju vode samo lekari, ministar, institut bez upliva političara. Oni su objasnili da taj zahtev nisu dobili, jer je ostao zatrpan na pisarnici. Sve je dostavljeno i postoji na sajtu i lako je pronaći. Gde je zakazao sistem u ministarstvum ne verujem da je pisar kriv”, kaže ona.

Milošević dodaje da su se dogovorili da se komunikacija nastavi.

“Moj utisak je da je komunikacija pokušaj gašenja požara koji je daleko otišao, sada je teško vratiti u okvire kontrole u razumnom roku, apelujemo na sve da misle o sebi i najbiližima i pridržavaju se mera”.

Smatra i da mere koje su na snazi nisu dovoljne i da epidemiolozi poručuju da treba zatvoriti ugostiteljske objekte, a da radi samo dostava.

“Treba smanjiti kontakte u svim zatvorenim prostorima. Mi smo u najtežoj zoni rizika, zabraniti održavanje događaja, sportskih manifestacija, pozorišta i bioskopa, svih koji nisu esencijalni, da bi ovi esencijalni mogli da rade i da nas izvuku”, poručuje.

Kaže i da smo “na ivici provalije”, a da im kolege iz bolnica prenose da je pola kolektiva na bolovanju.

“Procenat pozitivnog medicinskog osoblja je izuzetno visok. Oni koji rade su dodatno opterećeni, to ne može da se iznese beskonačno dugo, od njih postoji vapaj da se sve zaustavi. Ukoliko bi se sve od mera preduzelo, možda bismo mogli nešto da uradimo”, poručuje Emina Milošević.

Kada je u pitanju nabavka vakcine, Milošević kaže da je ministar Lončar rekao da očekuje Fajzerovu vakcinu do kraja godine, ali da smatra da to nije realno.

“Kažu da će se uvesti ona vakcina koju odobre američka i evropska agencija, vakcine koje su priošle proveru treba da dođu na naše tržište. Mislim da nije realno da pre Nove godine dobijemo Fajzerovu vakcinu. Distribucija je zahtevna, da bi se ona dala ljudima potreban je ogroman logistička podrška”, kaže Milošević.

Izvor: N1

Foto: N1

 

RUBRIKE
Podeli